Energetika.ba
Novosti

Bečarević odgovorio na navode Hadžialjević u intervjuu za Vijesti

Autor: Energetika.ba
Bečarević odgovorio na navode Hadžialjević u intervjuu za Vijesti

Na portalu Vijesti.ba jučer smo objavili razgovor s direktoricom Energoinvesta Biserom Hadžialjević pod naslovom “Hadžialjević: Arbitraža s Mađarima pokazat će za koga je radio Bečarević”.

Na navode iznesena u intervjuu reagirao je Almir Bečarević, ministar privrede KS.

Njegov demanti prenosimo u nastavku:

- U skladu sa zakonom dostavljam demanti na pojedine navode gđe Hadžialjević, s obzirom da me u svom razgovoru navodi kao kantonalnog ministra, što znači da moje ime i prezime veže za trenutnu funkciju koju obavljam a pojedine stvari koje navodi tiču se radnji koje nemaju veze s obavljanjem funkcije ministra.

Ujedno, kao kantonalnom ministru obaveza mi je dati svoj osvrt, odnosno demanti na pojedine navode gde Hadžialjević, a koji se tiču cijene gasa i njenih odgovora na moje veoma egzaktne tvrdnje.

Što se tite arbitraže s Mađarima i konstatacije da će ista pokazati za koga je radio Bečarević, odmah mogu konstatovati da je Bečarević radio za Vladu FBiH i resorno ministarstvo uzdignute glave, dok je u tom periodu gda Hadžialjević bila pognute glave.

Teško je objasniti gđi Hadžialjević šta znači ugovor na snazi i šta znači kad vas neko oslobodi 40 miliona KM penala ili šta znači kada vam na taj aneks ti isti koje gđa Hadžialjević poziva daju saglasnost na sve navedeno.

Kako objasniti gđi Hadžialjević da prezentovanje faktura dobavljača Hife ili Ine kao prezentovanje faktura Gazproma nije isto jer Energoinvest nije dobavljač prirodnog gasa na otvorenom trzištu i na njenu cijenu gasa Vlada mora dati saglasnost, dok su Hifa ili Ina na otvorenom trzištu. Energoinvest obavlja javnu uslugu nabavke gasa s obzirom na način formiranja cijene gasa i stoga nabavna cijena mora biti transparentna.

Što se tiče dijela da se kantonalni ministar Bečarević koristi populističkim i paušalnim pristupom, a u cilju osporavanja kompetentnosti Vlade FBiH i njenih ministarstava, mogu samo reći da ove institucije ovaj ministar nije nikad prozvao izuzev Energoinvesta i gđe Hadžialjević u sumnji da isti pljačkaju i kradu od građana Sarajeva na cijeni gasa.

Što se tiče konstatacije da “pravnik Bečarević” ne raspolaže znanjima o pretvaranju jedinica MWh u Sm2 ili dolara u KM, bilo bi lijepo da gđa Hadžialjević prezentuje svoju biografiju, a “pravnik Bečarević” svoju. Dok je imenovana radila na nabavkama u jednom od sektora Energoinvesta, “pravnik Bečarevic” je bio direktor BH Gasa. Dok je “pravnik Bečarević” sada ministar u Vladi KS, imenovana vodi Energoinvest gdje od ukupnog prihoda samo 10% se odnosi na prihode sa inostranim tržištem, dok je taj procenat nekada bio 60%.

Što se tiče “karaktera i ličnih problema” ministra Bečarevića spreman sam da odmah sa gđom Hadžialjević posjetim ovlaštenu instituciju bilo kojeg tipa gdje bi se analizirali kako moj "karakter" ili neki lični problem uz analizu, s druge strane, stanja svijesti gđe Hadžialjević koja je od svega onoga što su joj ostavili prethodnici uspjela rasprodati i dovesti Energoinvest na prosjački štap.

Po pitanju toga da Bečarević ne govori više o FGSZ želim obavijestiti gđu Hadžialjević da o tome trebaju govoriti SIPA i finansijska policija koji vode istragu o ovom predmetu.

Ujedno, teško je objasniti gđi Hadžialjević šta se desilo prelaskom na turski tok, a svi građani su to osjetili na svojim računima jer njenim dolaskom je uspjela ono što niko nije, a to je da prodaje kubik gasa po 1,37 KM.

Po pitanju gasovoda do Travnika gdje je gđa Hadžialjević potpuno u pravu da taj gasovod nikada nije pušten u rad, mogu samo reći da sama izgradnja i puštanje u rad nije bilo u mojoj nadležnosti, a o istom se vodi istraga već 7 godina koja je pokrenuta na bazi prijave gdina Bečarevića.

U opservacijama gde Hadžialjević po pitanju južne interkonekcije ista je žalosna ali razumljiva jer izgradnjom južne interkonekcije Energoinvest više nikada ne bi uvozio gas tako da mi je jasna njena argumentacija protiv ovog projekta.

Na kraju, a kako gđa Hadžialjević odbija da se u javnom prostoru susretne s ministrom Bečarevićem, to želim da joj uputim poruku da svoju glavu i dalje drži nisko jer rasprodajući imovinu Energoinvesta, a sada i pljačkajući građane KS njena glava ne može nikako biti uspravno.

(Energetika.ba)