Energetika.ba
Novosti

Bećirović i Džindić o aktuelnim pitanjima iz oblasti energetike

Autor: Energetika.ba
Bećirović i Džindić o aktuelnim pitanjima iz oblasti energetike

Na inicijativu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića održan je radni sastanak sa federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem, na kojem je razgovarano o aktuelnim pitanjima iz oblasti energetike.

Poseban fokus bio je na pitanju energetske sigurnosti i suverenosti Bosne i Hercegovine, uz razmatranje budućih pravaca djelovanja. S tim u vezi, razgovarano je i o nacrtima sporazuma o izgradnji plinovoda “Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Hrvatske” i “Nova istočna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Srbije”.

Bećirović je tražio sveobuhvatnu informaciju o sadržaju navedenih projekata, kao i o njihovom statusu po pitanju procedura u institucijama Bosne i Hercegovine, te o mogućem uticaju na energetsku poziciju Bosne i Hercegovine.

Također, razgovarano je o projektima vezanim za obnovljive izvore energije u Bosni i Hercegovini, te o aktivnostima na putu energetske tranzicije i dekarbonizacije energetskog sektora u našoj državi.

Džindić je predočio članu Predsjedništva BiH Bećiroviću i informacije o obavezama Bosne i Hercegovine koje proizlaze iz sporazuma potpisanih sa Energetskom zajednicom, Evropskom komisijom, te drugih međunarodnih akata.

Sastanak je dio šire inicijative člana Predsjedništva BiH Bećirovića u pogledu odlučnijeg djelovanja i rješavanja otvorenih aspekata energetske sigurnosti i suvereniteta Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Energetika.ba / FENA