Energetika.ba
Sistem sa dizalicama

Bečki kvart se grije pomoću otpadnih voda

Autor: Energetika.ba
Bečki kvart se grije pomoću otpadnih voda
Beč / Ilustracija

Nedavno je u bečkom kvartu Simmering u pogon pušten najveći toplotni sistem sa dizalicama topline u Evropi.

Kao toplotni izvor dizalice topline koriste otpadne vode, tj. njihovu toplinu koja je s njima ranije otjecala u Dunavski kanal. Postrojenje je izvedeno pokraj uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Ebswien i izgrađeno je za godinu i pol.

Danas se tako proizvedenom toplinom grije 56 000 bečkih kućanstava, a taj je projekt samo dio ambicioznog plana da Beč do 2040. godine postane klimatski neutralan grad.

Dizalica topline za svoj pogon koristi zelenu električnu energiju iz HE Freudenau. Istovremeno je spomenuti pročistač otpadnih voda odličan primjer klimatski prihvatljivog sistema jer se u njemu otpadne vode, kanalizacijski mulj, hidroenergija i Sunčeva energija koriste za proizvodnju čiste električne i toplinske energije.

Jedan od faktora koji su ključni kako bi glavni grad Austrije do 2040. godine bio klimatski neutralan je i grijanje u zgradama koje je odgovorno za oko 40% emisija ugljikovog dioksida u Beču.

Tako gotovo 1/2 bečkih toplana za proizvodnju toplinske energije koristi fosilna goriva, no, gradska energetska kompanija Wien Energie neprestano radi na prelasku na primjenu obnovljivih i održivih izvora. Puštanjem u pogon postrojenja sa dizalicom topline na otpadne vode udio obnovljivih izvora u proizvodnji energije za bečki toplotni sistem povećan za 7%.

U prvu fazu projekta Wien Energie je uložio 70 miliona eura, u sklopu čega su ugrađene tri dizalice topline, dok bi do 2027. godine trebale biti ugrađene još tri. Ukupni toplotni efekat sistema tada će iznositi 110 MW, dok će se ekvivalentne emisije CO2 smanjiti za 300 000 t.

Bečki toplotni sistem sa mrežom dužine 1300 km jedan je od najvećih u Evropi i na njega je spojeno oko 440 000 bečkih kućanstava. Do 2040. godine čak bi se 56% tih kućanstava trebalo grijati klimatski neutralnom energijom, objavio je Međunarodni ured Grada Beča.