Energetika.ba
Novosti

Biodizel loše utiče na klimu

Autor: Energetika.ba
Biodizel loše utiče na klimu

Holandski naučnici smatraju da biogorivo predstavlja "lažno rješenje za klimatske probleme" i da treba odustati od njegove upotrebe na evropskom nivou.

Oni su potpisali dokument u kome traže od holandske vlade da podrži tu inicijativu. Pozivaju se na istraživanje koje je pokazalo da biodizel proizveden od poljoprivrednih kultura 1,8 puta lošije utiče na klimu od dizela koji se pravi od fosilnog goriva.

U želji da smanji emisiju gasova sa efektima staklene bašte u sektoru transporta, Evropska unija je 2009. godine ohrabrila mješanje fosilnog goriva i biogoriva direktivom o obnovljivoj energiji.

Međutim, istraživanja pokazuju da proizvodnja biogoriva (posebno biodizela) u mnogim slučajevima više šteti klimi od fosilnog goriva.

Sada je limit za biogorivo u transportnom sektoru 7%.

Prema prijedlogu za izmjenu direktive za period 2021‒2030, EU treba da smanji limit na 3,8%. Taj prijedlog trenutno „krči putˮ kroz Evropski parlament prije pregovora između Evropske komisije, Parlamenta i Savjeta.

Grupa od 177 holandskih naučnika smatra da ta pozicija nije dovoljno jaka. U pismu koje su uputili svojoj vladi zahtevaju da se Amsterdam „obaveže da se gorivo iz poljoprivrednih kultura neće naći u evropskoj Agendi održivog razvoja 2030ˮ.

"Ukratko, mešanje ulja od useva za dobijanje goriva zasniva se na pretpostavci da će to doprinijeti mnogo održivijem korišćenju goriva, ali je to zapravo prouzrokovalo ekološku i socijalnu degradaciju", napisali su naučnici.

Oni su istakli i da ta politika služi kao "veo koji pokriva rizike povezane sa fosilnim gorivom i nudi lažno rešenje za naše energetske potrebe".

Biodizel čini 80% biogoriva koje se upotrebi u Evropskoj uniji, a trećina je od palminog ulja.

Preostalih 20% predstavlja bioetanol, koji se uglavnom pravi od „domaćihˮ kultura, poput šećerne repe i pšenice.

Naučnici ne kritikuju politiku biogoriva samo zbog toga što loše utiče na klimatske promjene već navode i da se tim putem uništava stanište i gubi biodiverzitet, smanjuje otpornost područja na klimatske promjene, potkopava bezbjednost u hrani, povećavaju cijene.

Potpisnici pisma pozvali su holandsku vladu da prizna štetu koju pravi politika u sektoru biogoriva EU i da se pismeno obaveže da će se od nje odustati u EU Agendi održivog razvoja 2030.

Vlade EU razmatraće budućnost biogoriva na sastanku Savjeta ministara EU za energetiku 18. decembra.

Energetika.ba