Energetika.ba
Novosti

"Biomasa važan energent, ali neće biti lako"

Autor: Energetika.ba
"Biomasa važan energent, ali neće biti lako"

Nužno je edukovati stanovništvo i nosioce funkcija u lokalnim samoupravama o važnosti biomase kao jeftinijeg i ekološki prihvatljivijeg energenta.

To je rečeno u Skupštini AP Vojvodine na Međunarodnoj konferenciji "Biomasa - potencijal za rad".

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović kazao je da je biomasa potpuno normalna stvar u 21. vijeku, ali da u Srbiji ne postoji dovoljno razvijena svijest o tome, dodajući da neće biti lako omasoviti upotrebu biomase i da svi nosioci funkcija na lokalnom nivou moraju hrabro da uđu u taj posao.

Dok sam bio gradonačelnik Sremske Mitrovice, u priču sa biomasom ušli još prije šest ili sedam godina. Napravili smo prvo postrojenje na biomasu od suncokretove ljuspe i danas se građani tog grada griju na suncokretovu ljuspu. Oni sada imaju nekoliko puta jeftinije grijanje u odnosu na ostatak Srbije, napomenuo je Nedimović.

On je naveo da šira zajednica mora biti uključena u donošenje odluka u vezi sa biomasom, posebno istakavši nacionalne parkove i javna preduzeća "Vojvodinašume" i "Srbijašume", kao i ostale nosioce ovlašćenja na eksplotaciju drvene mase, prenosi Tanjug.

Ovo su jako važne stvari za građane. S jedne strane, dobijamo čistiju životnu sredinu, s druge strane dobijamo jeftinije grijanje, s treće strane poštujemo sve međunardone protokole i Pariski sporazum. Danas u svijetu svi izbacuju termoelektrane koje rade na ugalj i ostale problematične izvore energije, svi prelaze na biomasu i to je put kojim se mora ići, poručio je ministar.

Potpredsjednica Skupštine AP Vojvodine Snežana Sedlar istakla je zadovoljstvo što je pokrajinski parlament domaćin prestižne Međunarodne konferencije o biomasi kao potencijalnoj šansi za razvoj, istakavši da su na konferenciji prisutni predstavnici svih 45 opština iz Vojvodine.

Tu su proizvođači opreme za biomasu, proizvođači biomase, predstavnici poljoprivrede, predstavnici privrednika, a ono što je najvažnije, podršku su nam pružili predstavnici javne politike, istakla je Sedlar.

Prema njenim riječima, nužno je da se na teritoriji Vojvodine smanje troškovi energenata, a to se postiže upotrebom biomase, što podrazumjeva daleko manje sredstava za uvoz fosilnih goriva.

Koristićemo naše resurse, agrobiomasu, šumsku biomasu, stajsko đubrivo, komunalni otpad, uštedićemo novac u lokalnim samoupravama, napravićemo biomasu kao izvoznu šansu naše industrije. Samim time zaokružuje se bioenergetski ciklus i dolazi do povećanja broja radnih mjesta u svakoj opštini jer to je nešto što je vezano jedno sa drugim, kazala je potpredsjednica Skupštine AP Vojvodine.

Dodaje da je prelazak na biomasu jedan od uslova i za ulazak u Evropsku uniju, te da Vojvodina ima ogroman potencijal, pošto na teritoriji te regije postoji 83 odsto obradivih površina.

Imala sam priliku da budem koordinator uvođenja jednog industrijskog kotla u kompaniji "Hipol" u Odžacima, a on se, vjerovali ili ne, isplatio za svega šest mjeseci, zaključila je Sedlar.

Na konferenciji "Biomasa - potencijal za rast" učestvuju najkompetentniji stručnjaci iz oblasti biomase iz čitavog svijeta, a prisutni su i predstavnici institucija koji se bave bisomasom kao naukom, Misija OEBS -a u Srbiji, Centralnoevropska inicijativa, te predstavnici Programa za razvoj Ujedinjenih nacija.

Energetika.ba