Energetika.ba
2030.

BlackRock predviđa da će prijelaz na zelenu energiju zahtijevati 4 triliona dolara godišnje

Autor: Energetika.ba
BlackRock predviđa da će prijelaz na zelenu energiju zahtijevati 4 triliona dolara godišnje
Foto: Ilustracija/Unsplash

BlackRock procjenjuje da će prijelaz na zelenu energiju u svijetu zahtijevati 4 triliona dolara godišnje do sredine 2030-ih, pozivajući na više javno-privatnih partnerstava, posebno u Aziji i na Pacifiku.

Prognoza dolazi iz BlackRockovog najnovijeg "Tranzicijskog scenarija Investment Instituta", koji analizira kako će se najvjerovatnije odvijati prijelaz na niske emisije ugljika i njegov potencijalni utjecaj na portfelje.

Brojka od 4 biliona dolara dvostruko je veća od prethodnih očekivanja od 2 biliona dolara godišnje i zahtijevat će povećanje kapitala i javnog i privatnog sektora, prema Michaelu Dennisu, voditelju alternativne strategije i tržišta kapitala APAC-a u BlackRocku.

"APAC je doista u centru prilika za ulaganje u energiju, a to vidimo u više područja, kako na razvijenim tržištima tako i na tržištima u razvoju", rekao je Dennis, govoreći na singapurskom godišnjem Ecosperity Weeku prošle sedmice.

Prošle je godine 1,8 triliona dolara uloženo u projekte vezane uz energetsku tranziciju, što je porast u odnosu na 33 milijarde dolara 2004. s oko 19 biliona dolara uloženih do danas, prema podacima koje je prikupio BlackRock.

"Ta stopa rasta i iznos kapitala koji se ulaže u pravom su smjeru", rekao je Dennis, koji je odgovoran za alternativno poslovanje BlackRocka u regiji, uključujući infrastrukturu, hedge fondove i private equity.

"Međutim, iako su ulaganja porasla, još uvijek postoji jaz od 18 triliona dolara da stignemo tamo gdje trebamo do 2030.", dodao je, prenosi SEEbiz.

Kapitalni jaz postoji u različitim klasama rizika: od niskorizičnih ulaganja u osnovnu energetsku infrastrukturu do visokorizičnih poduhvata kao što su rizični kapital u kasnoj fazi i privatni kapital.