Energetika.ba
Zaostaje u zrelosti podataka

Britanska offshore energetika napreduje u digitalizaciji

Autor: Energetika.ba
Britanska offshore energetika napreduje u digitalizaciji
Foto: Unsplash

Industrija offshore energetike u Velikoj Britaniji napreduje u brzini i integraciji digitalizacije, ali postoji zaostatak u zrelosti podataka, otkriva novo istraživanje koje je sproveo Deloitte.

Istraživanje o Zrelosti Podataka i Digitalizaciji Offshore Energije u Velikoj Britaniji za 2023. godinu, koje ažurira studiju iz 2020. koja je osnova, pokazalo je da se digitalna zrelost poboljšala za 8% po ključnim metrikama koje se odnose na strategiju, liderstvo, obuku i sposobnosti, pri čemu su veće organizacije pokazale veći napredak od manjih.

Međutim, zrelost podataka obično zaostaje u pogledu toga da organizacije imaju samostalnu strategiju podataka, a često je strategija podataka 'reaktivni' odgovor na probleme otkrivene tokom implementacije digitalnih rješenja, umjesto zasebne inicijative.

Ipak, došlo je do značajnog rasta u korištenju platformi podataka i mogućnosti vizualizacije podataka, što sugeriša da će se to poboljšati u budućnosti.

Istraživanje je sprovela Deloitte za Grupu Strateškog Digitalnog Razvoja Offshore Energije, koja se sastoji od Offshore Energies UK, Opportunity North East, Net Zero Technology Centre, Technology Leadership Board, North Sea Transition Authority, Crown Estate i Crown Estate Scotland.

Iako je osnovna studija obuhvatala samo sektor nafte i gasa, nova studija uključuje sektor obnovljivih izvora energije - zajedno s organizacijama preko sektora koje čine oko trećine ispitanika - sa pronalaskom sličnih trendova širom sektora, prenosi Power Engineering International.

Još jedno otkriće istraživanja je da je pristup podacima i digitalnim vještinama značajna prepreka u isporuci strategija podataka i digitalizacije, sa izazovima povezanim i sa obukom postojeće radne snage i zapošljavanjem novih osoba na ključnim pozicijama.

Osim toga, iako je saradnja ostvarila neki napredak, organizacije i dalje paze na dijeljenje podataka.

Organizacije sve više usvajaju tehnologije povezane s podacima kao što su cloud platforme i alati za vizualizaciju podataka koji omogućavaju veće nivoe saradnje, ali saradnja zasnovana na podacima ostaje izazov, posebno tamo gdje dijeljenje podataka može biti viđeno kao rizik za konkurentsku prednost organizacije.

"Podaci i digitalne tehnologije igraju ključnu ulogu u vođenju veće saradnje i efikasnosti u britanskom energetskom sektoru," komentira Daniel Brown, šef podataka i digitala u Offshore Energy UK, udruženju za trgovinu offshore energijom zemlje.

"Ovo istraživanje pruža neprocjenjive uvide o tome kako i gdje možemo zajedno raditi kako bismo oblikovali i ubrzali naše digitalne napore u podršci ostvarivanju nulte emisije."

Na osnovu nalaza istraživanja, Grupa Strateškog Digitalnog Razvoja Offshore Energije nudi različite preporuke za vođenje energetske tranzicije naprijed.

To uključuje povećanje napora za poboljšanje digitalne zrelosti, sa fokusom na manjim organizacijama i jednako širom sektora vjetra, nafte i gasa.

Osim toga, treba jačati saradnju kako između operatora u svakom od sektora energije, tako i između operatora i lanca snabdijevanja, te između sektora energije kako bi se postigla efikasna digitalizacija preko industrija.

Također, treba njegovati kulturu u kojoj lideri podstiču osoblje da usvoji prakse rada na osnovu podataka i opremaju zaposlene potrebnim vještinama i znanjem.