Energetika.ba
generalni direktor JP EP BiH

Buljubašić: Želimo zadržati energetsku stabilnost i nezavisnost BiH

Autor: Energetika.ba

Generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Sanel Buljubašić potpisao je danas u Sarajevu ugovore o kreditima za izgradnju fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2, sa direktoricom EBRD-a za BiH Manuelom Naessl i izvršnom direktoricom za ekonomske poslove UniCredit Bank d.d. Mostar Sanelom Jurišić.

Projekat FNE Gračanica 1 i 2 je prvi veći projekat fotonaponskih elektrana koji će se realizovati u JP Elektroprivreda BiH. Projektom se podržava izgradnja novih postrojenja za proizvodnju električne energije na bazi obnovljivih izvora energije.

- Svjesni izazova u energetskom sektoru koji su pred Elektroprivredom BiH nastojimo balansirati između neminovnog prelaska sa proizvodnje električne energije putem termoelektrana, na proizvodnju putem obnovljivih izvora. Želimo iskoristiti maksimum naših potencijala, ali ujedno i da zaštitimo životnu okolinu. Također želimo graditi vjetroelektrane i hidroelektrane s ciljem da zadržimo energetsku stabilnost i nezavisnost – izjavio je Buljubašić nakon potpisivanja ugovora.

Izgradnja fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2, zajedno s transformatorskom stanicom 110/20kV Gračanica i priključnim 110kV dalekovodom, ukupne odobrene priključne snage 45 MW i procijenjenom godišnjom proizvodnjom cca 66 GWh električne energije, predviđena je na završenom i rekultivisanom odlagalištu Rudnika uglja "Gračanica" u Općini Bugojno, prenosi Fena.

Procijenjena vrijednost investicije je 40,35 miliona eura.

Direktorica EBRD-a za BiH Manuela Naessl napominje da je EBRD do sada dosta investirao u distributivnu mrežu, te da je ovo prvi slučaj njenog investiranja u proizvodnju električne enrgije u BiH.

- Cilj nam je da imamo proizvodnju električne energije iz obnovljivih izbora kako bismo imali čišću budućnost. Ovo je prvi komercijani kredit ove vrste i jedan od velikih projekata kada je u pitanju sunčeva energija. Nadamo se da će ih biti još i da ćemo nastaviti s podrškom. Drago mi je što se sve odvija na obnovljenom zemljištu rudnika uglja – izjavila je Naessl.

Projekt će se finansirati sredstvima kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu 25,1 milion eura i UniCredit Bank d.d. Mostar u iznosu 15 miliona eura. Tehničku i savjetodavnu podršku u pripremi i implementaciji projekta pružila je Vlada Republike Austrije.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić koji je napomenuo da je danas veliki dan za BiH jer se „javni sektor konačno uključio u razvijanje razrušenog energetskog sektora u BiH“.

- Ne trebamo tajiti informacije već čestitati direktoru Buljubašiću i njegovom timu, te izraziti svima na podršci i kreditiranju i svima onima koji su doprinjeli da se danas javni sektor uključi u projekt zelene energije u BiH. To je sektor koji će osigurati opstojnost i energetski suverenitet BiH – poručio je ministar.

Očekivane društveno-ekonomske i okolinske koristi se, između ostalog, ogledaju u povećanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije, poboljšanju pouzdanosti i sigurnosti u snabdijevanju električnom energijom, kao i povećanju proizvodnje električne energije u vršnim satima potrošnje, smanjenju zavisnosti od fosilnih goriva i sveukupnom smanjenju emisija zagađivača, posebno stakleničkih plinova, doprinoseći ublažavanju klimatskih promjena.

Realizacijom projekta prepoznate su i prednosti korištenja raspoloživih rudarskih površina, otvaranja novih radnih mjesta i korištenja domaćih resursa u izgradnji.