Energetika.ba
Novosti

Cijene peleta "lede" novčanike

Autor: Energetika.ba
Cijene peleta "lede" novčanike

Još vlada potražnja za sirovinama za ogrijev jer ima onih građana koji dovoljne količine nisu nabavili na vrijeme, ali su cijene ovih dana da se "smrznu" i novčanici.

"Potražnja je zasad nenormalna, cijena peleta je 250- 260 maraka, dok su kupci u ljetnom periodu izdvajali 220-230 maraka po toni", rekao nam je prodavac ogreva iz Banjaluke. Prodavac drveta nam se, takođe, požalio da šumarije stvaraju problem jer nisu uspjeli isporučiti ni one ugovorene količine prema dobavljačima.

Nenad Knežević, šef proizvodnje "Jošne" iz Kostajnice, rekao je da se potražnja za peletom povećala kako je krenula sezona grijanja. "Cijena peleta je porasla za oko 20 maraka u odnosu na ljetni period", izjavio je Knežević, prenose NN.

Pored prodaje domaćim kupcima, ovo preduzeće bilježi i veći izvoz svojih proizvoda u inostranstvo. Cijena drveta za ogrev zadržala je isti nivo kao u ljetnom periodu, s tim da se potražnja povećala kako je počela grijna sezona.

Cijene dostižu 70 maraka po kubnom metru, a zavise od vrste drveta, količine i mjesta nabavke. "Nisam kupio ljetos drva jer mi je kasnila plata, pa čim su zaostaci isplaćeni ovih dana otišao sam u nabavku ogreva.

Veoma je hladno, ali ćemo grijati umjereno u kući, tek toliko da bude mlako jer nemamo puno novca za veće količine", rekao je jedan Banjalučanin.

Energetika.ba