Energetika.ba
Novosti

Ćorić: Odluku o zatvaranju rafinerije nije moguće donijeti bez da se komunicira s Vladom

Autor: Energetika.ba
Ćorić: Odluku o zatvaranju rafinerije nije moguće donijeti bez da se komunicira s Vladom

Ministar zaštite okoliša i energetike Hrvatske, Tomislav Ćorić komentirao je tvrdnje Stožera za obranu rafinerije Sisak da se ide u njezino definitivno zatvaranje.

"Ako se ne varam, referirate se na tvrdnje gospodina Sekulića koordinatora MOST-a za Sisak. Politički pamfleti koji dolaze od gospodina Sekulića nisu za komunicirati. RH je donijela odluku o tome da se krene u smjeru otkupa dionica INA-e. Imamo konzultante za to. Novi koraci će ovisti o analizi i pronalasku strateškog partnera", poručio je Ćorić.

Kaže da u Vladi ne očekuju jednostrane poteze MOL-a te podsjeća da je Vlada donijela odluku o pokušaju otkupa dionica INA-e, ali da je potreban i novi strateški partner, prenosi Hina.

"Taj novi strateški partner bi zajedno s Vladom vidio kako unaprijediti poslovanje INA-e. Republici Hrvatskoj je u interesu uspješna INA kao vertikalna kompanija koja ima razvijen rafinerijski biznis", rekao je Ministar.

Kaže da Hrvatska kao strateški partner ima sve bitne informacije o poslovanju i odgovorio je na pitanje može li garantirati da se rafinerija u Sisku neće zatvoriti.

"Mislim da to pitanje nije dobro postavljeno. Nitko ne može garantirati što će se sutra dogoditi s nekim poslovnim subjektom u RH. Proces i bilo kroji pravni subjekt treba gledati iz perspektive funkcioniranja sustava u kojem postoji", poručio je Ćorić.

Dodaje da odluku o zatvaranju rafinerije nije moguće donijeti bez da se komunicira s Vladom.

"Vi znate i sami, hrvatska javnost je s tim upoznata. MOL kontinuirano upozorava da rafinerijski biznis ne funkcionira na dobar način. Dozvolite da kao jedan od strateških partnera imamo svoje pretpostavke ciljeva funkcioniranja sustava. Nama je jedan od prioriteta održavanje zaposlenosti u Sisačko-moslavačkoj županiji, pogotovo ako uzmemo u obzir činjenicu što je ta županija prošla tijekom Domovinskog rata", zaključio je Ćorić.

Energetika.ba