Energetika.ba
Njemački koncern

Covestro ušao u pregovore o preuzimanju nacionalne energetske kompanije Emirata

Autor: Energetika.ba
Covestro ušao u pregovore o preuzimanju nacionalne energetske kompanije Emirata
Covestro

Hemijski koncern Covestro saopćio je u ponedjeljak da je ušao u "konkretne pregovore" s nacionalnom energetskom kompanijom Ujedinjenih Arapskih Emirata ADNOC nakon što je njemačka grupacija dobila ponudu za preuzimanje vrijednu skoro 12 milijardi eura.

Dionice Covestra porasle su za više od šest posto u Frankfurtu nakon objave da su u toku razgovori s tom firmom iz UAE, u septembru prošle godine.

- Dosadašnje rasprave su pokazale da Covestro i ADNOC generalno mogu postići zajedničko razumijevanje u vezi s ključnim aspektima moguće transakcije - navodi Covestro u saopćenju, prenosi FENA.

Dodaje se da je početna tačka za razgovore bila "moguća cijena ponude" od 62 eura po dionici od ADNOC-a. To bi vrijednost Covestra podiglo na 11,72 milijarde eura, sudeći po proračunu AFP-a.

- U ovom trenutku nema sigurnosti da li će predstojeći pregovori dovesti do sporazuma. Također nema sigurnosti u pogledu konačnih uslova bilo kakvog takvog sporazuma - saopćio je Covestro.

ADNOC je pozdravio odluku Covestra da započne pregovore o svojoj "konačnoj ponudi", dodajući u saopćenju da se raduje saradnji s njemačkom grupacijom na "brzom napretku" po tom pitanju.

Firmu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata vodi sultan Al Jaber, koji je bio predsjedavajući prošlogodišnjih klimatskih pregovora COP28 u Dubaiju.

Njemačka firma, sa sjedištem u Leverkuzenu, ima stručnost u oblastima poput hemijskog recikliranja koje su ključne za budućnost industrije i za koje je ADNOC zainteresiran.

Vitalnu njemačku hemijsku industriju - koja čini oko pet posto BDP-a zemlje, a uključuje i titane poput BASF - u posljednje je vrijeme zahvatila kriza.

Energetski intenzivan sektor teško je pogođen nakon što je Rusija napala Ukrajinu i smanjila isporuke ključnog prirodnog gasa Njemačkoj, prenosi AFP.