Energetika.ba
Novosti

Čović o Južnoj interkonekciji: Ako plin dođe u Mostar, stigao je svakom žitelju Hercegovine

Autor: Energetika.ba
Čović o Južnoj interkonekciji: Ako plin dođe u Mostar, stigao je svakom žitelju Hercegovine
Foto: Energetika.ba/Ilustracija

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović obratio se danas medijima na temu aktuelne političke situacije, a dotakao se i pitanja južne plinske interkonekcije.

Čović je napomenuo da je vrlo precizno rekao kako je njihov prijedlog vrlo jasno napisan - predat je i američkoj administraciji, ali i Vladi FBiH.

"Pisali su ga eksperti na najvišim energetskim standardima kojima se želimo sutra povezati, jer ova plinska interkonekcija veže se sa Hrvatskom. Kad mi ovo dogovorimo, tek se treba spojiti Dugopolje sa Imotskim - otprilike, opet nekih 70 km plinovoda, koji bi trebali povezati sad ovaj naš kraj", kazao je, te dodao:

"Naš strateški interes, rekao sam da je to. Javno je poduzeće, pazite, s tim neko želi špekulirati - javno poduzeće u vlasništvu Vlade Federacije, kao što je to i BH-Gas. I, vrlo precizno sam kazao šta mislim o raspodjeli odnosa u FBiH u skaldu sa ustavnim nadležnostima, i kad je u pitanju ovaj energent. Ali, kad su u pitanju elektroprivrede, kad su u pitanju telekomi, prema istom načelu želimo da uradimo ovaj posao."

Čović je također naglasio da je plin, ako dođe u Mostar, došao svakom žitelju ovoga grada, ali i svakom žitelju Hercegovine.

"I vrlo jasna poruka - bez obzira kolika bahatost sa nečije druge strane može biti, mi tražimo rješenja. A, rješenja mogu biti različita. Mi ćemo svakako transformisati naredne godine energetski sektor u Bosni i Hercegovini - po zakonu, do kraja šestog mjeseca iduće godine, moramo transformisati elektroprivrede na nekoliko firmi, u skladu sa najvišim standardima. To možemo uraditi na nivou Bosne i Hercegovine, ako imamo partnere za to. U ovom trenutku, mislim da nemamo tri partnera za ozbiljne promjene."

On kaže da je zbog toga ovaj posao predložen - da ne stoji, da ne čeka, ali i da primarno, kada bi imali sve novce, sve odluke i projekte, smatra kako nema teorije da za sedam ili osam godina taj projekat zaživi.

"Isto tako, prepustiti nekome, za koga smo neki dan iz HNS-a kazali da predlažemo institucijama pravosuđa Bosne i Hercegovine da istraži sve one u Sarajevu, koji se bave energetskim sektorom, i da njima u vlast damo, da upravlja novim projektom, koji je tek u začetku, bilo bi, ako bih rekao iskreno - sa aspekta Bosne i Hercegovine, a i hrvatskoga naroda krajnje naivno i neodgovorno - jer, bojim se da bi se neko, za 10 godina sjetio nekog Dragana koji je dopustio da se to uradi. To ne želim sebi dopustiti", odlučan je Čović.

Na kraju, pozvao je sve partnere da zajedno nađu rješenje kako bi se to moralo uraditi, te naglasiokako sjedište te firme mora biti u Mostaru.

"Tom kompanijom ili prostorom ne može upravljati firma u kojoj nema uposlen nijedan Hrvat - u menadžementu, u nadzornim odborima...", kazao je Čović.