Energetika.ba
Subvencija

Crna Gora pokreće program za energetsku efikasnost, izdvojeno 8,8 miliona eura za domaćinstva

Autor: Energetika.ba
Crna Gora pokreće program za energetsku efikasnost, izdvojeno 8,8 miliona eura za domaćinstva
Foto: Ilustracija

Ministarstvo energetike i rudarstva i Eko-fond su krenuli u sprovođenje Programa za podsticanje energetske efikasnosti u domaćinstvima, vrijednog 8,8 miliona eura. Za Pljevlja, u kojima je veliko zagađenje zbog grijjanja na ugalj i drvo, određeno je 2,8 miliona eura.

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović i izvršni direktor Fonda za zaštitu životne sredine – Eko-fonda Draško Boljević potpisali su Sporazum o saradnji sa ciljem implementacije Programa za podsticanje energetske efikasnosti u domaćinstvima. Mjere uključuju uvođenje dostupnih i obnovljivih izvora energije, objasnili su.

U ministarstvu i Eko-fondu navode da će ovaj poduhvat doprinijeti ostvarivanju ciljeva održivog razvoja i smanjenju emisije ugljenika u Crnoj Gori. Domaćinstvima slijeduje 8,8 miliona eura subvencija.

“Sporazum je rezultat partnerske saradnje, čiji je cilj da se podstakne svijest o važnosti energetske efikasnosti i pruži podrška građanima u smanjenju njihovih energetskih troškova. Program će pružiti domaćinstvima pristup resursima, alatima i subvencijama kako bi unaprijedili energetsku efikasnost svojih domova, što će rezultirati dugoročnim ekonomskim i ekološkim koristima”, istakao je Mujović.

Boljević je izrazio uvjerenje da će zajedničkim naporima svih partnera biti smanjen ekološki otisak, uz uštede u računima za energente.

Vlada Crne Gore je saglasnost da se pokrene projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima dala prošle sedmice. Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) će doprinijeti kroz realizaciju novog projekta Solari sjever, napomenuo je tada Mujović. Dodao je da će građani nabavku i instaliranje solarnih panela moći da otplate na 85 mjesečnih rata, umesto na 70, koliko je u programu Solari 5000+, prenosi Balkan Green Energy News.

Što se tiče novih subvencija za energetsku efikasnost, za Pljevlja je obezbijeđeno 2,8 miliona eura. Na sjeveru zemlje se za ogrjev uglavnom koriste ugalj i drvo, podsjetilo je ministarstvo. U Pljevljima je jedina termoelektrana u Crnoj Gori, kao i rudnik uglja.

EPCG, koji njom upravlja, najavio je prije godinu i po dana investiciju u izgradnju cjevovoda koji bi otpadnu toplotnu energiju iz postrojenja prenosio do grada, za grejanje. Do sada je već trebalo da bude završen.

Domaćinstvima su na raspolaganju subvencije za ugradnju termoizolacije, efikasne fasadne stolarije i sistema za grijjanje i hlađenje kao i postavljanje solarnih sistema za grijjanje vode i proizvodnju električne energije. Sredstva za program najvećim dijelom dolaze iz paketa podrške od 30 miliona eura od Evropske komisije za prevazilaženje posljedica energetske krize. Opština Pljevlja učestvuje sa 300,000 eura, a Eko-fond sa preostalih pola miliona.

Prvi korak će biti sprovođenje procedure za odabir izvođača radova.