Energetika.ba
Novosti

Crna Gora želi da ulaže u bugarsku nuklearku

Autor: Energetika.ba
Crna Gora želi da ulaže u bugarsku nuklearku

Crna Gora je zainteresovana da investira u nuklearnu elektranu u Bugarskoj, kazala je ambasadorka u Sofiji Snežana Radović.

Ambasadorka i bugarska ministarka energetike Tamenuško Petkova sastali su se prošle nedjelje kako bi razgovarale o energetskoj saradnji dviju zemalja.

Bugarska nacionalna televizija (BNT) javila je da je Petkova obavijestila ambasadorku o izvještaju koji je ranije prošle sjednice usvojen na sastanku Savjeta ministara o proceduri za izbor investitora za nuklearno postrojenje "Belene".

"Prema Petkovoj, pripremljeni dokument za izbor strateških investitora za izgradnju postrojenja 'Belene' uključuje mogućnost za manjinsko učešće velikih industrijskih i drugih potrošača struje iz Bugarske i susjednih zemalja. To bi moglo biti postignuto kroz njihovo uključenje u kapital kompanije koja stoji iza projekta ili putem ugovora za kupovinu struje. Ambasadorka Radović je kazala da je Crna Gora zainteresovana da učestvuje u projekat kao manjinski akcionar", saopštio je bugarski javni servis poslije sastanka.

Petkova i Radović su dogovorile da uspostave zajedničku radnu grupu koja bi razmotrila mogućnost izvoženja električne energije.

Njihov sastanak, navodi BNT, nastavak je pregovora bugarskog i crnogorskog premijera Bojka Borisova i Duška Markovića koji su održani u septembru.

Borisov je tom prilikom kazao da ga zanima transfer struje između Crne Gore i Italije, "jer mi imamo dva nuklearna reaktora i spreman teren za gradnju nuklearke".

"Predložio sam da napravimo mješovitu kompaniju, možda uz neko simbolično učešće u izgradnji naše nuklearke. Možda i sa kolegama iz Srbije, da bismo prenosili tu energiju naravno i prema Italiji na bazi onoga što vi gradite sa Italijom. Mislim da bi to bio jako dobar, profitabilan projekat", poručio je Borisov.

Bugarska vlada je na proljeće zatražila od parlamenta da ukine zabranu na razvoj tog 10 milijardi eura vrijednog projekta, nakon šest godina od njegovog otkazivanja.

Bugarska je 2012. godine otkazala projekat nuklearne elektrane snage 2.000 megavata nakon neuspjelog pokušaja da pronađe investitore, navodi Reuters.

Energetika.ba