Energetika.ba
Novosti

CUPRA e-Racer je električni auto spreman za trke

Autor: Energetika.ba
CUPRA e-Racer je električni auto spreman za trke

Nova CUPRA e-Racer, prvo potpuno elektrićno vozilo brenda CUPRA, za samo 3,2 sekunde dostiže brzinu od 100 km/h i maksimalnu brzinu od 270 km/h, dok njegov motor dostiže 12.000 obrtaja u minuti. Ovo je trkači automobil s pogonom na baterije, a koje pri tom raspolaže snagom automobila pokretanog na pogonsko gorivo.

Baterija ovog električnog automobila ima snagu kao 9.000 mobilnih telefona kada se istovremeno uključe. Njegova baterija se sastoji od 23 panela sa po 264 ćelije i potrebno joj je 40 minuta za napajanje, a teži 450 kg, što čini trečinu cjelokupne težine vozila.

"Njeno pozicioniranje je bio jedan od najvećih izazova s kojim smo se suočili“, rekao je Xavier Serra, tehnički direktor ovog projekta. "Baterija je toliko velika i teška da smo je morali raspodijeliti u donjem dijelu vozila kako bi zadržali balans i funkcionalnost. Jedan od najiznenađujućih aspekata je njegova snaga“, tvrdi Xavier Serra.

"Ovaj model sadrži četiri agregata smještena u zadnjem dijelu koji omogućavaju da CUPRA e-Racer dostiže 12.000 obrtaja u minuti, u poređenju sa 6.500 u minuti obrtaja kod vozila s pogonom na fosilno gorivo, imajući pri tom samo jednu brzinu na mjenjaču“, ističe Serra.

On dodaje da je glavni cilj bio unapređenje aerodinamike. Iz tog razloga su retrovizori zamijenjeni mini kamerama kako bi vozilo dobilo na dinamici. Vozač na velikom displeju na instrument tabli može da vidi sve što se oko njega dešava.

Ono što ga razlikuje od konvencionalnog vozila jeste njegov zvuk. Ovaj električni automobil proizvodi zvuk sličan zujanju komarca. CUPRA e-Racer je proizveden na šasiji Seat Leona koja je pojačana sigurnosnim elementima.

Energetika.ba / Klix.ba