Energetika.ba
spisak se sve više skraćuje

Danska zatvorila elektrane na ugalj, Britanija sljedeća gasi prekidač

Autor: Energetika.ba
Danska zatvorila elektrane na ugalj, Britanija sljedeća gasi prekidač
Foto: Ilustracija

Danska je izbrisala svoju posljednju termoelektranu na ugalj sa spiska aktivnih, a Velika Britanija će biti sljedeća. Spisak evropskih zemalja u kojima postoje takva postrojenja drastično se skratio posljednjih par godina.

Kada sile tržišta rasturaju poslovne planove, postupak izbacivanja uglja iz proizvodnje struje dobija ubrzanje. Danska, koja ima najveći udio na svijetu u učinku vjetroelektrana u domaćoj proizvodnji električne energije, završila je s elektranama na ugalj. Britanija je svoj izlaz zakazala za tekući mesec. Slovačka je posljednje takvo postrojenje zatvorila u martu.

Još prije samo par godina, vlade evropskih zemalja su oklijevale da odrede rokove za prestanak korištenja ovog čvrstog fosilnog goriva. U međuvremenu, vlasnici termoelektrana na ugalj, među kojima i državne elektroprivrede, sve češće odustaju od ove djelatnosti. Suočavaju se sa konkurencijom iz domena obnovljivih izvora energije i trpe zbog troškova na ime ispuštanja ugljen-dioksida i propisa za zaštitu životne sredine.

Danska kompanija Ørsted je na kraju augusta trajno isključila sa mreže Esbjerg, svoje posljednje postrojenje za istovremenu proizvodnju toplotne i električne energije (CHP) iz uglja. Nalazi se na zapadu zemlje. Ova elektroprivreda je 2006. otpočela prelazak na sertifikovanu i održivu biomasu, piše u njenoj objavi.

U oktobru 2022, Danska je naložila Ørstedu da nastavi s proizvodnjom u bloku 3 u Esbjergu te da vrati u pogon ugašeni blok 4 sistema Studstrup, kojem je ugalj bio glavno gorivo, kao i blok 21 u postrojenju Kyndby. U njemu se koristila i nafta, prenosi Balkan Green Energy News. Ova druga dva su sada zvanično zatvorena zajedno sa Esbjergom, naveli su u kompaniji.

U Studstrupu se ponovo gradi velik silos za drveni pelet, nakon što je stari izgorio u požaru. Treba da bude završen prije kraja godine, a Ørsted je saopštio da onda više ugalj neće imati ni u rezervi.

Britanija 30. septembra napušta ugljarski klub
Krajem juna, u Uniperovo postrojenje Ratcliffe-on-Soar je vozom stigla posljednja pošiljka uglja. Kompanija je za 30. septembar zakazala gašenje te, posljednje elektrane na ugalj u Britaniji.

Plan je da se ova lokacija učini čvorištem za tehnologije i energiju bez emisija gasova sa efektom staklene bašte. Uniper je prošle godine objavio da će tamo proizvoditi niskougljenični vodonik i pre kraja decenije podići kapacitet elektrolize do 500 megavata.

U Britaniji je još početkom 2015. više od trećine domaće proizvodnje struje dolazilo iz uglja, nakon čega je taj udio naglo prepolovljen i nastavio je da se smanjuje. Ovakve elektrane su korištene gotovo isključivo tokom zimske sezone.

Od prašine, pepelišta do zelenog vodonika ili baterijskih sistema za skladištenje energije
Slovačka energetska kompanija Slovenské elektrárne je u martu zatvorila svoj CHP pogon Vojany i tako dovršila postepeno odbacivanje uglja. Ovo njeno postrojenje je, inače, posljednjih par godina jedva i radilo. Slovačkoj elektroprivredi je posao bio olakšan time što je izgradila nuklearni reaktor Mochovce 3.

Zatim su počeli radovi na čišćenju i rehabilitaciji lokacije termoelektrane. Moguće alternative su elektrane na obnovljive izvore, baterijski sistemi za skladištenje energije, mali modularni reaktor, zeleni vodonik i korištenje deponovanog pepela u građevinskoj industriji, otkrile su Slovenské elektrárne.

Posljednja slovenačka elektrana na ugalj sve bliža stečaju
Spisak zemalja u kojima se struja i dalje proizvodi iz uglja se drastično skratio u posljednjih par godina.

Slovenački ministar za okolinu, klimu i energiju Bojan Kumer upravo je izjavio da će bez državne intervencije Termoelektrarna Šoštanj (TEŠ), jedina na ugalj u toj zemlji, do 2025. bankrotirati. Vlada priprema zakon da je ponovo održi u pogonu. TEŠ posluje u okviru državne elektroprivrede Holding Slovenske elektrarne ili HSE.

Bugarska je nedavno izvela sličan potez i bacila pojas za spasavanje jedinom takvom postrojenju u državnom vlasništvu.

Hrvatska i Rumunija su među malobrojnim državama članicama Evropske unije čiji su rokovi za prestanak upotrebe uglja poslije 2030, ali je malo vjerovatno da mogu da je održe i do kraja decenije. Na ovom kontinentu bi tako ostale samo Njemačka, Poljska, Češka, Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Kosovo* i Turska, ali situacija se jako brzo mijenja.