Energetika.ba
Novosti

Đokić: Predviđena liberalizacija tržišta električne energije

Autor: Energetika.ba
Đokić: Predviđena liberalizacija tržišta električne energije

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas da će usvajanje Prijedloga zakona o električnoj energiji imati za posljedicu liberalizaciju tržišta struje, odnosno uklanjanje barijera za obavljanje elektroenergetskih djelatnosti.

"Liberalizacijom tržišta očekuje se ulazak na tržište novih privrednih subjekata što će se odraziti na javne prihode Republike Srpske, položaj zavisnih preduzeća koja posluju u okviru Mješovitog holdinga ¸Elektroprivrede Republike Srpske, te povećanje konkurentnosti i standarda usluga na unutrašnjem tržištu električne energije", rekao je Đokić u Narodnoj skupštini Republike Srpske obrazlažući zakonsko rješenje.

On je istakao da se zakonskim rješenjem uređuju ciljevi i način ostvarivanja elektroenergetske politike, te uslovi i način obavljanja elektroenergetskih djelatnosti.

"Ovim zakonom uređuju se nadležnosti Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske u sektoru električne energije, način funkcionisanja i razvoja tržišta električne energije, prava i obaveze učesnika na tržištu, nadzor nad tržištem, zaštita kupaca električne energije, kao i nadzor nad sprovođenjem ovog zakona i druga pitanja od značaja za uređivanje elektroenergetske oblasti", naveo je Đokić.

On kaže da su zakonskim odredbama propisana prava i obaveze proizvođača električne energije.

Predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske Željko Tepavčević smatra da navedeno zakonsko rješenje nije dobro, jer postoji bojazan radnika u ovoj oblasti da će, ukoliko ne budu mogli ispoštovati obaveze, biti problem za proizvodna preduzeća.

"Ovim zakonskim rješenjem biće propisana budućnost elektroenergetskog sektora u Srpskoj. Položaj dva najveća proizvođača električne energije, a to su dvije termoelektrane – Ugljevik i Gacko je loš. Republika Srpska se veoma malo bavila njihovim razvojem što je nedopstivo i potrebno je hitno preduzeti mjere kako bi ova dva proizvođača opstala", rekao je Tepavčević u Narodnoj skupštini.

On napominje da je zakonskim rješenjem predviđeno poskupljenje struje, što je, kako je rekao, "svojinsko, a ne tržišno pitanje".

Energetika.ba