Energetika.ba
Milutin Đukanović

Dobit EPCG rekordna

Autor: Energetika.ba
Dobit EPCG rekordna
EPCG

Elektroprivreda (EPCG) je prošlu godinu završila sa najboljim poslovnim rezultatom ikada, a dobit će iznositi od 70 do 80 miliona eura, saopćio je predsjednik Odbora direktora te kompanije, Milutin Đukanović.

On je na konferenciji za novinare povodom poslovanja u prošloj godini i perspektiva za ovu, kazao da se mora stabilizovati poslovanje Solar gradnje i Željezare EPCG.

U toku je javni poziv za zakup Čeličane i Kovačnice, a Đukanović je naveo da je interesovanje investitora veliko, prenosi portal RTCG.

Đukanović je kazao da je na kraju prošle godine EPCG na računima imala oko 58,9 miliona eura.

„U taj iznos još nije ušlo oko 16 miliona eura po osnovu izvoza struje za decembar. Prema tome, možemo slobodno reći da je saldo EPCG na 31. decembar oko 75 miliona eura“, saopćio je Đukanović.

On je dodao i da je proizvodnja struje lani bila rekordna i da je 15 odsto veća od plana.

„Naše akumulacije na 31. decembar su u plusu za 80 hiljada megavat sati (MWh). Kada bi to preveli u novac, to bi bilo još osam miliona eura“, precizirao je Đukanović.

Poslovanje EPCG je, kako ističe, opterećeno i troškom plaćanja električne energije povlašćenim potrošačima.

Za to je lani izvojeno skoro 40 miliona eura.

„U prethodnom periodu, za vrijeme prije nego što je ova poslovna politika došla na čelo EPCG, veći dio ovih troškova je išao na teret potrošača, ali to se vremenom mijenja na štetu preduzeća. Ja ovu priliku još jednom koristim da podstaknem i tužilaštvo i istraživačko novinarstvo na taj koncept povlašćenih proizvođača, koji su dobili enormne cijene koje plaćaju dijelom i građani, a sad najvećim dijelom EPCG. To je jedan posao koji nije dobar, ni za EPCG, ni za građane, ali izuzetno dobar i profitabilan za malu grupu ljudi“, poručio je Đukanović.