Energetika.ba
Novosti

Dodik jedno, revizori drugo / Rafinerija u Modriči - gubitaš ili najbolja kompanije

Autor: Energetika.ba
Dodik jedno, revizori drugo / Rafinerija u Modriči - gubitaš ili najbolja kompanije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Rafinerija ulja Modriča jedna od najboljih kompanija u Republici Srpskoj i BiH što pokazuje obim proizvodnje, ali i plasiranje proizvoda na daleka tržišta.

Dodik je naglasio da će do kraja godine biti uloženo 2,5 miliona eura u sektor proizvodnje baznih ulja, te podsjetio na ranija ulaganja od 12,5 miliona eura u novu opremu, zahvaljujući kojoj je moguće proizvesti 60.000 tona različitih veoma konkurentnih proizvoda.

Dodik je rekao novinarima da je ovdje riječ o uspješnoj privatizaciji, te da kompanija pokazuje visok stepen socijalne odgovornosti.

No podaci revizije govore drugu sliku o Rafineriji ulja Modriča. Prema tim podacima ona je na kraju prošle godine od povezanih firmi potraživala više od 37 miliona KM, a od tog iznosa 88,5 odsto se odnosi na dugovanja „Optima grupa“ Banjaluka.

Osim milionskih potraživanja od povezanih lica, revizori su upozorili i na ogroman akumulirani gubitak rafinerije, te istakli da nastavak njenog poslovanja zavisi od podrške matičnog društva „Njeftegazinkor“.

Ukupna bruto potraživanja rafinerije od kupaca na kraju 2017. godine iznosila su 44,4 miliona KM i veća su za osam miliona u odnosu na godinu ranije.

Revizori su naveli i da je rafinerija izvršila umanjenje vrijednosti potraživanja za koja nisu naplaćena duže od godinu dana, a koja prema procjeni njenog rukovodstva nisu naplativa.

„Potraživanja od povezanih lica iznose 37,1 miliona KM i najvećim dijelom se odnose na potraživanja od povezanog pravnog lica Optima grupa u iznosu od 32,8 miliona. Ova potraživanja društvo smatra nadoknadivim oslanjajući se na pismo podrške matičnog društva kojim garantuje da će se obezbijediti sredstva tokom 2018. godine kako bi se navedeno potraživanje izmirilo“, ističe se u izvještaju u kojem su revizori modričkoj rafineriji dali mišljenje sa rezervom.

Naveli su i da akumulirani gubitak Rafinerije ulja iznosi 53,8 miliona te da ova činjenica ukazuje na postojanje značajne neizvjesnosti koja može da izazove sumnju da društvo može da posluje po načelu stalnosti poslovanja.

Energetika.ba