Energetika.ba
Novosti

Džindić: Abraham grupa tražila besplatnu struju i niz drugih nelogičnosti

Autor: Energetika.ba
Džindić: Abraham grupa tražila besplatnu struju i niz drugih nelogičnosti

Vlada Federacije BiH zasjedala je danas u Mostaru, a o najznačajnijim donesenim odlukama javnost je informisao ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

- Nakon što su sindikati, zajedno s Upravom Elektroprivrede, uz blagu intervenciju Ministarstva i Vlade, usaglasili i dogovorili da će pristati na novi način rada i plan prestrukturiranja, koji će se desiti, nadam se, 1. marta, nakon što se imenuje nova Uprava, da idemo u fazu povećanja minimalne satnice sa 2,5 na 2,7 - rekao je Džindić.

U tom pogledu na današnjoj sjednici data je saglasnost da ministar Džindić, u ime Vlade FBiH, zajedno s reprezentativnim sindikatima u narednom periodu potpiše usaglašeni kolektivni ugovor. Plan prestrukturiranja, dodaje ministar, u radnoj fazi je gotov, mada se i dalje radi na određenim korekcijama.

- Ne želimo iznositi nikakve informacije dok se taj plan u konačnici ne završi i ne potvrdi od strane Nadzornog odbora i od Skupštine, a nakon toga i Vlade FBiH - potcrtao je Džindić.

Vlada je danas, kako je rekao, razmatrala i informaciju o aktuelnom stanju u mostarskom Aluminiju.

- U novembru 2019. godine Vlada FBiH dobila je memorandum od Abraham grupacije, koji je dobro izučila i o njemu raspravila. Potom je dala ovlaštenje premijeru da potpiše dopis koji smo uputili prema tog grupaciji. U tom dopisu navedene su sve stavke koje Vladi nisu prihvatljive - ima ih puno, više je neprihvatljivih, nego prihvatljivih - pojašnjava Džindić.
Nakon toga, početkom ove godine Vlada je dobila novi dokument pod nazivom „konačni memorandum o zakupu“ od iste Abraham grupacije, u kojem su navedeni odgovori na Vladina pitanja i primjedbe. U suštini su, ocjenjuje Džindić, zahtjevi grupacije ostali su skoro pa isti na nivou prvog memoranduma.

- Čak je u drugom memorandumu navedeno šest uslova koje Vlada FBiH mora ispoštovati, a jedan od njih je da će Aluminij Industry, ta novoosnovana kompanija, imati besplatnu električnu energiju najmanje pet godina. Ovo je dovoljan uslov da se stane pa zapita da li to neko može učiniti - rekao je Džindić.

Vlada FBiH danas je, nastavlja ministar, ponovo dala ovlaštenje federalnom premijeru da ponovo dostavi pisani akt prema Abraham grupaciji, u kojem je navedeno da joj elementi iz drugog memoranduma nisu prihvatljivi, te je ponovo pozvan partner da joj predloži neki novi model saradnje.

Danas je odlučeno i da će Stipo Buljan iz Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije predstavljati Vladu FBiH na sutrašnjoj sjednici Skupštine Aluminija u Mostaru, prenose Vijesti.ba.

- Mi smo u međuvremenu prošle sedmice dobili ugovor o zakupu. Prije toga je Nadzorni odbor Aluminija usvojio informaciju i dao saglasnost na taj ugovor, uz jednu proceduralnu grešku - umjesto za Aluminij Industry, oni su dali saglasnost na ugovor između Aluminija d.d. Mostar i Abraham grupacije - ističe Džindić.

Prema njegovim riječima, postoji niz tehničkih grešaka u ugovoru o zakupu, te će stoga Buljan sutra na sjednici Skupštine glasati protiv tog ugovora. Istovremeno će i pročitati desetak tačaka koje govore o tome šta je to tačno neprihvatljivo, te dati rok od 30 dana kojim će se Uprava, Nadzorni odbor i svi sudionici u procesu odlučivanja zadužiti da se ta greška koriguje i vrati u radnu fazu Vladi FBiH.

- Ovo je neprihvatljivo iz više razloga, a greška u imenu je samo jedan od njih. U ugovoru u određenim člancima se spominju određeni aneksi, a na njegovom kraju piše Aneks A, a na engleskom - bit će dodan. Dakle, ili ga ima ili ga nema. Nedostaju i određeni datumi, numeracije... - dodao je Džindić.

U svakom slučaju, ističe ministar, Vlada je kroz ovaj odgovor pokušala da kaže kako je za to da se zaštite kapital i buduća radna mjesta, budući da se prema ovom ugopvoru to neće desiti, prenose Vijesti.ba.

- Nama je prvenstveno cilj da partner koji bude došao garantuje kroz svoj budući rad i angažman da će zadržati radna mjesta, da to potkuje određenim garancijama, a ne da potpisnik ugovora bude privredno društvo koje nije registrovano ni u poreznoj upravi, niti ima otvoren račun u banci. Neozboiljno je pričati dalje o bilo kakvom angažmanu, potrebno je vratiti se korak nazad, napraviti određene korekcije, uskladiti ih sa zakonima, vratiti ih na Vladu, koja će onda sigurno za to dati svoju saglasnost - poručio je Džindić.

Odgovarajući na novinarska pitanja, ministar Džindić rekao je da su svi ministri podržali informaciju o trenutnom stanju u mostarskom Aluminiju.

- Dakle, ovdje nije niko protiv da se spasi Aluminij, da se ponovo pokrene proizvodnja. Nije niko protiv toga da se aktivira postepena proizvodnja. Ovdje ne možemo govoriti o automatskom pokretanju i da se odmah zaposli 900 ljudi. Kroz ove planove jasno su napisane i obralzožene faze - prvo livnica, zatim izrada anoda, pa elektroliza - dodaje Džindić.

Nadzorni odbor je, pojašnjava, dao saglasnost za jednu kompaniju, a Vladi FBiH dostavljen je ugovor o zakupu za potpuno drugu kompaniju, koja čak još nije ni registrovana.

- Ministrica finansija tražila je da se skrati rok za doradu - umjesto 60, predložila je 30 dana i to je jednoglasno usvojeno. Dakle, jednoglasno je donesena ova informacija, svi su ministri bili za - naveo je Džindić.

Novinari su ga pitali i šta ako na sutrašnjoj sjednici Skupštine Aluminija mali dioničari, koji imaju 44 posto vlasništva, kao i Vlada FBiH, pristanu na uslove iz ugovora o zakupu.

- Ako pristanu, onda su donijeli odluku za kompletno Društvo. Mi ćemo u tom slučaju biti preglasani. Nije ni prvi ni zadnji put. Dakle, ja sam iz medija saznao ko je novi direktor, ne znam ga, nisam ga još upoznao niti sam učestvovao u procesu odlučivanja i izbora, kao što nisam učestvovao ni u izborima prethodnih direktora. To samo pokazuje da Vlada FBiH sa ovih 44 posto vlasništva ne može apsolutno upravljati Aluminijem, nego pokušava da u skladu sa svojim nadležnostima učestvuje i participira u određenim odlukama - kazao je Džindić.

Dodaje da je, dan nakon zaustavljanja proizvodnje u Aluminiju, rekao koje su moguće opcije za spas ovog preduzeća.

- Mislim da opcija stečaja nije loša za Aluminij, s obzirom da je vrlo teško, uz angažman svih nas, pokrenuti neko privredno društvo koje ima preko 400 miliona KM obaveza. Jedna od najispravnijih varijanti bi bila da se Aluminij pošalje u stečaj, a onda da se u fazi stečaja formira firma u stečaju koja će pokušati nastaviti raditi i ostvarivati profit, jer firma bez profita ne može uspjeti čak i da prođe kroz tu stečajnu fazu. Dakle, model koji je jedini ostvariv i prihvatljiv s ekonomskog stajališta je da privredno društvo radi i ostvaruje određeni profit - istakao je Džindić.

Energetika.ba