Energetika.ba
Novosti

Džindić o RMU Banovići: Odgovorni moraju biti sankcionisani

Autor: Energetika.ba
Džindić o RMU Banovići: Odgovorni moraju biti sankcionisani
Vlada FBiH danas je dala saglasnost za produženje postojećeg kolektivnog ugovora u rudarskom sektoru do usaglašavanja novog kolektivnog ugovora, a kako bi se izbjegao pravni vakum.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić zadužen je da u narednih sedam dana sa sindikatima potpiše aneksiranje kolektivnog ugovora, ujedno zaduživši resorno ministarstvo i pregovarački tim da ubrzaju proceduru usvajanja novog kolektivnog ugovora.

"Mislim da smo vrlo blizu dogovora. Ostala je još samo satnica, za koju se nadam da ćemo vrlo brzo usaglasiti", rekao je Džindić na konferenciji za novinare nakon današnje sjednice Federalne vlade u Sarajevu.

Niz nepravilnosti u RMU Banovići

Na pitanje Vijesti.ba, prokomentarisao je i nalaze federalnih inspekcija o neispravnosti hrane i neizdavanju fiskalnih računa za ugalj u RMU Banovići, ali i otkrio niz drugih uočenih nepravilnosti i neregularnosti.

Kada je u pitanju neizdavanje fiskalnih računa za prodati ugalj, resorni ministar je kategoričan - to je prekršaj.

"To treba procesuirati i tražiti odgovornost onih koji su učinili tako nešto", rekao je Džindić.

On je otkrio i da je inspekcijski nalaz utvrdio da u RMU Banovići ne postoji licenca za skladište goriva, što je takođe okarakterisao kao prekršaj.

Osvrnuo se i na utvrđene nepravilnosti koje se tiču neispravnosti hrane.

"Veterinarski inspektor pronašao je hranu kojoj je istekao rok 2014. godine. Naložena je zabrana ishrane rudara, dok se taj problem ne otkloni", kazao je Džindić.

Osim ovoga, utvrđeno je takođe da se u RMU Banovići u određenom broju putnih naloga ne vodi jasna i tačna evidencija o utrošku goriva, iako su vozila u tehničkoj eksploataciji i upotrebljavaju se u svakodnevnim aktivnostima.

"Možda najlošija informacija je da je za osam mjeseci 2019. godine od ukupno planirane proizvodnje realizacija plana samo 49,8 posto. To je možda najkritičnija informacija od svih ovih", rekao je Džindić.

On je kazao i da je u RMU Banovići na pripremi površinske eksploatacije ostvareno za prvih šest mjeseci 38,6 od ukupno 100 posto plana, što je ocijenio lošom informacijom.

"Za prvih osam mjeseci ove godine, prema nalazima inspekcije, imamo 149 povreda, od čega 116 lakših i 15 teških", rekao je Džindić.

Nakon što Vlada FBiH dobije zvaničnim putem pomenute inspekcijske nalaze, Džindić je najavio da će se obratiti jasnosti i predstaviti mjere u cilju poboljšanja stanja.

Poruka rukovodstvu RMU Banovići

On je uputio poruku članovima Nadzornog odbora i uprave RMU Banovići.

"Odluke Vlade FBiH treba da budu ispoštovane. Niko nema želju da vlada ovim, niti bilo kojim drugim rudnikom. Vlada kao većinski vlasnih hoće da ima uvidu u sve, transparentno i jasno", kazao je resorni ministar.

Energetika.ba