Energetika.ba
Novosti

Edina Selesković dobitnica globalne nagrade za multimedijalnu instalaciju

Autor: Energetika.ba
Edina Selesković dobitnica globalne nagrade za multimedijalnu instalaciju

Bosanskohercegovačko-američka umjetnica Edina Selesković dobitnica je globalne nagrade World Citizen Artists Award za vizuelne umjetnike.

Nagradu dodjeljuje sedam fondacija i kulturnih institucija Velike Britanije (World Citizen Artists, Galerija Belgravia, Gandhi fondacija, PeaceDay 365, Bristol SU, Emmanuel Jal, Marta Gomez i "This is Mi Brave").

Autorica u razgovoru za Fenu ističe da je to podstrek za njenu umjetnost, ali i izazov da radi još više i nastavi pomjerati granice oko sebe.

- Ta nagrada dolazi u vrijeme svjetske pandemije i krize u svim aspektima života, pa tako i umjetnosti. Kao i drugim umjetnicima brojne izložbe su odgođene, planovi su pomjereni, ali i sa ovom nagradom sam otkrila jedinstvenu sigurnost da moram nastaviti gledati naprijed s novom odlučnošću i odgovornošću. Nadam se da ćemo svi prihvatiti novu stvarnost, promijeniti sebe i svijet na bolje - kazala je Selesković.

Edina Selesković nagradu je osvojila za projekt umjetničke instalacije, Beating Heart, koja povezuje nove tehnologije i savremenu umjetnost, publiku i kreativnost.

Tu multimedijalnu instalaciju čine skulptura, poruke, svjetlo, proširena stvarnost, interaktivnost i zvuk. Publika je premijerno imala priliku vidjeti instalaciju u centru Sarajeva, na platou Narodnog pozorišta u decembru 2019., ali i učestvovati u njenom virtualnom realizmu.

- U jezgri mog rada sa umjetničkim instalacijama su uvijek skuplture. Na te skulpture gledam kao na platforme za različite medije uz svjetlo, zvuk i interaktivne aplikacije kao sastavne dijelove instalacije. Multimedijalni pristup produžava život svakog djela, pružajući različita iskustva noću i danju, gledano izbliza ili iz daleka, u fizičkom i digitalnom prostoru, razbijajući barijere između autora i gledatelja - kaže.

Selesković ističe da je njen rad oduvijek podrazumijevao povezivanje različitih medija, omogućavajući im nadogradnju jednih na druge.

- Vjerujem da multimedija pomiče granice jedinstvenog umjetničkog izraza, stvara izazov koji vrijedi istražiti. Taj izazov omogućava mi nova znanje i nove vještine - naglašava.

Upitana za način kako pristupa stvaranju, Selesković kaže da rad započinje emocijom.

- Rad u javnom prostoru, za razliku od mog rada u galeriji, nikad nije zaista dovršen. Svaka lokacija znači iznova i ponovno osmišljavanje, doživljavanje mog rada svaki put iznova. Moje ideje su moje blago. Inspiraciju pronalazim u svemu, svakog dana. Voljela bih samo da imam više sati u danu, da mogu sve svoje ideje ostvariti – kazala je.

Umjetnost Edine Selesković često su, nakon što je diplomirala na Corcoran School of Art u Washingtonu i preselila u New York, opisivali kao vizualni dnevnik i lično emocionalno istraživanje.

- Moj rad je obuhvatao raznolike materijale i pristup, ali uvijek jedinstvenu ideju emocionalne naracije mog životnog iskustva. Moja umjetnost potječe iz mog života i moj život iz moje umjetnosti. New York je mjesto koje je postalo moj dom daleko od kuće, uranjajući u njegov kreativni utjecaj i složenost. New York me je oblikovao i inspirisao moju suradnju sa drugim umjetnicima (fotografima, plesačima, modnim dizajnerima, filmašima, performans umjetnicima…) - kaže ona.

Nakon 20 godina stvaranja i izlaganja radova u Sjedinjenim Državama vratila se u rodnu BiH i ubrzo shvatila da bi umjetnost mogla biti više od predmeta, da može biti katalizator promjene, da kultura može doseći daleko izvan svijeta umjetnosti.

- Osjetila sam obavezu zamijeniti svoj studio za zajednicu uopšte, svoj privatni narativ za kolektivni. Na tom sam putu otkrila da nove tehnologije, u suradnji sa multimedijalnim instalacijama, u javnim prostorima mogu pokrenuti društvo i potaknuti globalni dijalog – naglasila je.

Selesković vjeruje da umjetnost i dalje ima univerzalnu moć inspiracije, da upravo umjetnost može pomoći vraćanju povjerenja čineći odnose transparentnim i dajući impulse nade, mašte i kreativnosti da bi se izgradila sloboda i povezanost za bolju budućnost.

- Nove tehnologije su odličan način za nadahnuće te povezanosti. U partnerstvu sa Sarajevo Graphics Group, razvili smo interaktivne aplikacije proširene stvarnosti koje omogućavaju gledaocu da također postane kreator. To je jedinstven način metamorfoze umjetnosti iz objekta u prostoru u vid komunikacije, kako u fizičkom tako i u digitalnom svijetu - priča.

Selesković smatra da zaista živimo u zanimljivim vremenima. Put "umjetnosti radi umjetnosti" ojačan kritičkom letargijom i nejasnim raspravama doveo je, kako kaže, savremenu umjetnost do margina društva.

- U razgovorima, postavkama umjetničkih instalacija u cijeloj Evropi i saradnje kako sa mladim umjetnicima tako i sa publikom, otkrila sam da 'artifikacija' društva kroz savremenu estetiku može potaknuti javni diskurs. Nadam se da moja priča može nadahnuti umjetnike, da se vrate društvu i društvo njima - kazala je.

Selesković kaže da kroz svoje umjetničko djelo želi približiti javnosti pojmove, naizgled daleke i apstraktne.

- Život mi je pokazao koliko su važne ideje slobode i solidarnosti, ali i da se one često zanemaruju u upražnjenoj savremenoj društvenoj rutini - ističe.

Instalacijom ‘Think Freedom’, koja je krenula iz Sarajeva a dosad prezentirana u 12 gradova Evrope, Selesković razgovara sa hiljadama mladih ljudi postavljajući jednostavno, a opet kompleksno pitanje: Što za vas znači sloboda? U tim razgovorima shvatila je da slobodu, poput solidarnosti, razmatramo samo kad smo u krizi, rijetko priznajući njihovu ranjivost.

- Na ovom umjetničkom putovanju želim potaknuti drugačiji način gledanja na ove ideje, zahtijevajući globalni angažman i umjetnika i javnosti - istaknula je bh. umjetnica Edina Selesković.

(FENA)