Energetika.ba
Saznajemo

Ekskluzivno: Ko ima, a ko gubi pravo na javno snabdijevanje strujom

Autor: Energetika.ba
Ekskluzivno: Ko ima, a ko gubi pravo na javno snabdijevanje strujom
Foto: Energetika.ba

U javnosti se, nakon najnovijeg povećanja cijene struje, postavlja pitanje šta donosi novi Zakon o električnoj energiji FBIH koji utvrđuje Listu malih kupaca i Listu kupaca od posebnog javnog značaja.

Kupci koji se ne nalaze na ovim listama, izuzev domaćinstava, gube pravo na javnu uslugu snabdijevanja. Broj takvih kupaca je 3.400, a svima je snabdjevač Elektroprivreda BIH dostavio obavijest da da pravo na javnu uslugu snabdijevanja imaju do 31.8.2024.

Naime, pravo na javnu uslugu snabdijevanja električnom energijom imaju: kupci iz kategorije domaćinstvo, mali kupci električne energije i krajnji kupci od posebnog društvenog značaja, a koji nisu izabrali snabdjevača na slobodnom tržištu.

Član 52. tačka mm): Operator distributivnog sistema dužan je da jednom godišnje, najkasnije do 31. marta tekuće godine, utvrdi listu kupaca koji imaju status malog kupca električne energije ili krajnjeg kupca od posebnog društvenog značaja, te o tome obavijesti ove kupce i snabdjevače.

Operator distributivnog sistema je krajem marta predmetne liste kupaca javnom i tržišnom snabdjevaču JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo. Elektroprivreda BiH krajem maja je poslala obavještenja kupcima koji gube pravo na javnu uslugu snabdijevanja putem kojih raskida ugovore o javnom snabdijevanju električnom energijom zaključno sa 31.07.2024. godine, uz otkazni rok od 30 dana. Gubitak prava na javnu uslugu snabdijevanja vodi se od 01.09.2024. godine.

Elektroprivreda BiH će svim kupcima koji gube pravo na javnu uslugu snabdijevanja ponuditi ugovore o tržišnom snabdijevanju električnom energijom za ugovorni period:

- kupcima koji već imaju zaključene ugovore za tržišno snabdijevanje za druga mjerna mjesta: 01.09.2024.-31.12.2024. godine

- kupcima koji nemaju zaključene ugovore za tržišno snabdijevanje za druga mjerna mjesta: 01.09.2024.-31.08.2025. godine.

Kupci su obaviješteni da će dobiti ugovore za tržišno snabdijevanje putem elektronske platforme za oglašavanje, web portala i printanih medija.

Cijene za ugovorni period koji se odnosi na 01.09.-31.12.2024. godine utvrđuju se u skladu sa Odlukom Vlade Federacije BiH o uvođenju posebnih mjera kontrole cijena snabdijevanja električnom energijom za 2024. godinu („Službene novine Federacije BiH“, broj: 96/23) na način da se tarifni stavovi za javno snabdijevanje koji su vrijedili tokom 2023. godine uvećavaju za po 20%.

Cijene za ugovorni period koji se odnosi na 01.01.-31.08.2025. godine utvrđuju se u skladu sa važećim tržišnim uvjetima, a obzirom da u trenutku kreiranja ovog dopisa ne postoji Odluka Vlade Federacije BiH kojom se reguliraju cijene tržišnog snabdijevanja za 2025. godinu.

U slučaju da se ne izabere tržišni snabdjevač, kupci koji nemaju pravo na javnu uslugu snabdijevanja imaju pravo na rezervno snabdijevanje.

Elektroprivreda BiH će nuditi i rezervno snabdijevanje usluga rezervnog snabdjevača, koje se može koristiti do 90 dana. Kupac i rezervni snabdjevač imaju potpisati ugovor o rezervnom snabdijevanju u roku od 8 dana od dana početka korištenja usluge rezervnog snabdjevača. U slučaju izostanka potpisivanja ugovora o rezervnom snabdijevanju, rezervni snabdjevač izdaje nalog za isključenje.