Energetika.ba
Novosti

“Elektrokrajina” u mrežu uložila 15 miliona KM

Autor: Energetika.ba
“Elektrokrajina” u mrežu uložila 15 miliona KM

Banjalučka “Elektrokrajina” je u razvoj distributivne mreže i za druge poslovne potrebe u prvih devet mjeseci ove godine investirala 15 miliona KM, što je za 24 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Od početka godine pa do kraja septembra “Elektrokrajina” je vlastitim i kreditnim sredstvima izgradila i sanirala 229,2 kilometra distributivne mreže i 83 trafo-stanice u cilju omogućavanja što kvalitetnijeg snabdijevanja stanovništva i privrede električnom energijom.

Među najznačajnijim investicionim projektima izdvaja se 20 kV napajanje kompleksa Agroindustrijske zone Nova Topola u opštini Gradiška sa dalekovodnom trasom u dužini od 13 kilometara, dok je u centru Gradiške izgrađena montažna betonska trafo-stanica koja će napajati novu sportsku dvoranu, tržni centar i gradski stadion.

Na području Banjaluke izdvaja se projekat izgradnje dalekovoda od 110 kV trafo-stanice “Banja Luka 7” do budućeg šoping mola „Delta Planet“, te podzemnog voda od Dobrnje prema Stričićima koji prolazi kroz kasarnu Oružanih snaga na Manjači.

Radnici u Prijedoru su, između ostalog, izgradili elektroenergetsku infrastrukturu u naselju Pećani za napajanje stambenih objekata za smještaj porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, te socijalno ugroženih porodica, kao podzemni kablovski vod od trafo-stanice “Prijedor 5” do Omarske.

“Elektrodistribucija” Mrkonjić Grada je najviše bila angažovana na izgradnji nove trafo-stanice 35/20/10 kV u Ribniku što je omogućilo prelazak te opštine na pouzdaniji 35 kV napon, kao i na završetku rekonstrukcije mreže na šest trafo-područja gdje je uvedeno daljinsko očitavanje potrošnje električne energije.

Radovi “Elektrodistribucije” Novi Grad bili su uglavnom usmjereni na omogućavanje pouzdanijeg napajanja opštine Krupa na Uni za šta su u Duboviku i Buševićima izgrađene tri nove trafo-stanice sa pripadajućom distributivnom mrežom.

Veći projekti u Laktašima su izgradnja montažne betonske trafo-stanice u Trnu i trafo-stanice u Boškovićima sa pripadajućom distributivnom mrežom.

Pozitivno poslovanje

“Elektrokrajina” je u 2018. godini nastavila dugogodišnji trend pozitivnog finansijskog poslovanja.

Ukupni prihodi preduzeća u prva tri kvartala godine iznosili su 168,5 miliona KM, dok su ukupni rashodi bili 168,3 miliona KM tako je da je obračunski period okončan sa profitom od 231.846 KM.

“Elektrokrajina” je, takođe, nastavila trend smanjenja distributivnih gubitaka koji su u prvih devet mjeseci sniženi na 11,8 odsto, što je za 0,9 procentnih poena manje u odnosu na isti lanjski period.

Energetika.ba / NN