Energetika.ba
Novosti

Elektroprivreda BiH u 2018. ostvarila prihod od 1,06 milijardi KM

Autor: Energetika.ba
Elektroprivreda BiH u 2018. ostvarila prihod od 1,06 milijardi KM

U prošloj godini JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo je ostvarilo ukupan prihod u iznosu milijardu i 60 miliona KM.

Dobit prije oporezivanja iznosi 61,42 miliona KM, a neto dobit 52,38 miliona KM, što je višestruko povećanje u odnosu na planirani iznos dobiti (15,91 milion KM).

Prema pokazateljima EPBiH, u odnosu na 2017. godinu finansijski rezultat je bolji za oko 60 miliona KM, pri čemu su troškovi i rashodi smanjeni za više od 155 miliona KM u odnosu na 2017 godinu.

Tokom 2018. godine, broj krajnjih kupaca je povećan za više od 8 hiljada, a kupci su uredno snabdijevani električnom energijom.

Elektroprivreda BiH je 2018. godine proizvela 7.245 GWh električne energije. Povećanju proizvodnje za 3,4 posto u odnosu na 2017.godinu, prvenstveno je doprinijela veoma povoljna hidrološka situacija u nekoliko prvih mjeseci u godini.

Učešće hidroelektrana u ukupnoj proizvodnji električne energije bilo je 22 posto, što je više od planiranog i učešća ostvarenog u toku 2017. godine.

Realizovana su ulaganja u vrijednosti višoj od 70 miliona KM u vlastite djelatnosti i dokapitalizaciju ZD rudnika uglja. Osim toga, isplaćena je dividenda vlasnicima iz dobiti ostvarene u ranijem periodu po Odluci Skupštine Društva u iznosu 69,7 miliona KM.

Poslovanje JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, kako ističu iz te kompanije, u prošloj godini karakteriše i aktivno učešće na regionalnom tržištu električne energije i tržištu pomoćnih usluga u BiH, nastavak trenda smanjenja distributivnih gubitaka, davanje podrške rudnicima za održanje likvidnosti, značajni razvojni koraci u elektromobilnosti kao potencijalnom novom biznisu za EPBiH, a ostvareno je i učešće u više projekata finansiranih iz EU fondova.

Energetika.ba / FENA