Energetika.ba
Trebinje

Elektroprivrede RS i Crne Gore osnivaju zajedničku kompaniju

Autor: Energetika.ba
Elektroprivrede RS i Crne Gore osnivaju zajedničku kompaniju
Foto: Ilustracija

Generalni direktor "Elektroprivrede RS" Luka Petrović izjavio je da su uprave elektroprivrede RS i Crne Gore inicirale formiranje zajedničke kompanije sa sjedištem u Trebinju kako bi pokušali raditi na novim investicijama što će za građane značiti povoljnije cijene električne energije.

Petrović je pojasnio da bi "Elektroprivreda Crne Gore" u toj zajedničkoj kompanija bila vlasnik 51 odsto, a ERS 49 odsto.

On je naveo da na taj način žele da pokušaju raditi na novim investicijama, bilo da je riječ o teritoriji RS ili Crne Gore, prenosi SEEbiz. 

"Za budućnost će značiti da će građani imati povoljnije cijene električne energije i u Crnoj Gori i u RS. Ideja je da pravimo zajedničke projekte, poput boljeg iskorištavanja voda Bilećkog jezera, o čemu treba da razgovaramo, izgradnje solarnih elektrana na tom jezeru, kao i da se aktuelizuje visoka "Buk Bijela" gdje bi benefiti bili i za hidrenergetski sistem "Gornja Drina",  rekao je Petrović za ATV.

On je naveo da, kada je riječ o "Gornjoj Drini", "Elektroprivreda Srbije" ima udio 51 odsto, ERS 49 odsto, a Crna Gora bi imala svoje benefite jer bi se sa velikom akumulacijom ušlo i u njenu teritoriju, ali ne i kanjon Tare.