Energetika.ba
Pitanje održivosti

Energetski sektor u RS u raljama arbitražnih sporova

Autor: Energetika.ba
Energetski sektor u RS u raljama arbitražnih sporova
Foto: Shutterstock

Bosna i Hercegovina suočava se s izazovima u energetskom sektoru, gubeći ne samo kilovate već i suočavajući se s rastućim dugovima zbog izgubljenih arbitražnih sporova. 

Dva planirana hidroelektrana, Krupa i Banja Luka Niska, koje su trebale donijeti koristi i kilovate, ostale su samo na papiru jer su izgubljene u nizu pravnih izazova.

Dug RS-a sada je rezultat nepoštivanja presude koja obvezuje da se plati oko 90 miliona KM odštete slovenskoj firmi “Viaduct”. Arbitraža u Washingtonu donijela je odluku protiv RS, ostavljajući iza sebe ne samo dug odštete već i troškove postupka, dodatne kazne zbog kašnjenja i obaveze plaćanja skoro 500.000 KM svaki mjesec.

Bivši pravobranilac BiH, Mlađan Mandić, koji je vodio mnoge od tih arbitražnih sporova, upozorava na ozbiljne posljedice ignoriranja faza koje prethode arbitražnim sporovima. Kritizira vladu RS zbog nepridržavanja i ističe važnost stručnjaka i pravnika u zaštiti interesa zemlje.

Osim spora s “Viaductom”, RS suočava se s drugim izgubljenim arbitražama, uključujući i slučaj RiTE Ugljevik, gdje se mora isporučivati električna energija Sloveniji dok god postrojenje postoji.

V.d. direktora RiTE Gacko, Maksim Skoko, ističe da za sada nije pokrenut arbitražni postupak vezan uz RiTe Gacko, ali da postoji inicijativa Hrvatske za isto pitanje. Nastavak gubitaka u arbitražama stavlja energetski sektor RS pod pritisak i postavlja pitanja o dugoročnoj održivosti i strateškom planiranju u ovom sektoru.