Energetika.ba
snaga 365,5 MW

EPCG obezbijedio 40 miliona eura za agregat A8 u HE Perućica

Autor: Energetika.ba
EPCG obezbijedio 40 miliona eura za agregat A8 u HE Perućica
Foto: Arhiv

Elektroprivreda Crne Gore obezbijedila je novac za ugradnju osmog agregata u hidroelektrani Perućica. Snaga elektrane će se na taj naćin podići sa 307 MW na 365,5 MW.

Sredstva za investiciju u iznosu od 40 miliona eura osigurana su ugovorom o kreditu koji su potpisali predstavnici Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i nemačke banke KfW. Ugradnja agregata snage 58,5 MW je treća faza projekta rekonstrukcije i dogradnje tog hidroenergetskog objekta.

Zajam je, kako je navela EPCG, obezbijeđen novim instrumentom koji je rezultat saradnje Evropske komisije i KfW-a, EFSD + garancijom (eng. European Fund for Sustainable Development Plus). To je, dodaju, novina i za region.

Rok otplate kredita je 15 godina, sa uključenim grace periodom od pet godina.

Prvi aranžmanu sa EFSD+ garancijom
Izvršni direktor EPCG Ivan Bulatović objasnio je da je riječ o prvom aranžmanu koji nije izdat s državnom, nego s EFSD+ garancijom. To govori da međunarodni faktor doživljava EPCG kao kredibilnog partnera.

„Ova priča je važna i u širem smislu, jer potvrđuje naša nastojanja da djelujemo u pravcu dekarbonizacije”, naveo je Bulatović.

Ivan Mrvaljević, rukovodilac Direkcije za razvoj i investicije u EPCG, naveo je da je riječ o ideji koja je vrlo stara i duga i upravo je u ovom trenutku i u ovim novim energetskim okolnostima došlo do toga da se konačno potpiše ugovor o finansiranju ugradnje agregata A8 u HE Perućica, prenosi Balkan Green Energy News.

Prema riječima direktora KfW-a za jugoistočnu Evropu i Tursku Pabla Obradora ulaganja u sklopu zajedničkih aranžmana za ovo postrojenje, uključujući najnoviji ugovor, premašuju 83 miliona eura.

Tender za radove u oktobru
Međunarodni tender za odabir izvođača radova na isporuci, montaži i puštanju u rad agregata A8 bit će objavljen u oktobru. Puštanje u rad novog agregata planirano je za 2027.

Ministar energetike, Saša Mujović, kazao je da uspjeha u energetici nema bez vizije i strategije. Puni značaj ovog projekta će se vidjeti nakon provođenja voda reke Zete u akumulacij, naveo je je Mujović.

EPCG je sa Crnogorskim elektroprenosnim sistemom (CGES), u aprilu potpisala ugovor o priključenju na prijenosni sistem.