Energetika.ba
region

EPCG predložio zadržavanje dobiti

Autor: Energetika.ba
EPCG predložio zadržavanje dobiti
Foto: Arhiv

Menadžment Elektroprivrede (EPCG) predložio je Skupštini akcionara da se kompletna dobit, koja je lani ostvarena u iznosu od 52,4 miliona EUR, zadrži u preduzeću kao neraspoređena dobit i da se ništa ne dijeli kao dividenda akcionarima.

Tako ni Vlada, koja je vlasnik oko 98 odsto kapitala, ne bi dobila ništa u državni budžet.

Uz tih 52,4 miliona, EPCG ima i neraspoređenu dobiti iz prethodnih godina od 42 miliona.

Konačna odluka o tome bit će poznata 28. juna za kada je zakazana Skupštini akcionara, na kojoj predstavnik Vlade, koji predstavlja 98 posto akcionara s pravom glasa, može da promijeni ovaj prijedlog menadžmenta EPCG.

Vlada je prijedlogom budžeta za ovu godinu navela da od prihoda od kapitala očekuje oko 54,5 miliona EUR u državnu kasu.

“Ministarstvo finansija preporučit će Vladi da i u ovoj godini ostvari svoja imovinska prava analogno prethodnim godinama. Napominjemo da je država u prethodnom periodu u kontinuitetu ostvarivala svoja imovinska prava koja proističu iz vlasništva u preduzećima, a shodno Zakonu o privrednim društvima i zaključcima koji su doneseni u prethodnom periodu”, saopšteno je Vijestima iz Ministarstva finansija nedavno na pitanje da li će predložiti da državna preduzeća uplate dobit u budžet i u kojem procentu, a prenosi SEEbiz.

Izvršni direktor EPCG, Ivan Bulatović, kazao je ranije u intervjuu Vijestima da se nada da im država neće uzeti cijelu dobit.

Bulatović je kazao da Termoelektrana (TE) Pljevlja naredne godine, zbog remonta, neće raditi osam mjeseci i da će zbog toga biti potreban uvoz struje koja bi po sadašnjim cijenama vrijedjela 65 miliona EUR.