Energetika.ba
Novosti

Federalna Vlada zakonski ne smije regresirati struju za Aluminij

Autor: Energetika.ba
Federalna Vlada zakonski ne smije regresirati struju za Aluminij

Iz mostarske tvornice je lansirana vijest kako se u srijedu očekuje sastanak predstavnika Aluminija s investitorima koji su navodno spremni uložiti velika finansijska sredstva u mostarsku kompaniju pod uvjetom da se pronađe neko dugoročno rješenje za cijenu i opskrbu električnom energijom.

Kako je objavio Dnevni list, riječ je o konzorciju koji predvodi švicarski gigant Glencore, a u kojem su još hrvatski PPD, širokobriješki FEAL i mostarski SiK. Navodno je taj konzorcij spreman uložiti 500 miliona eura u mostarsku kompaniju.

”Ukoliko sastanak ponudi neke konkretnije planove za izlaz iz krize Aluminij bi mogao zaploviti u nešto mirnije vode koje bi ga odvele u privatizaciju umjesto u stečaj”, pišu mostarske novine.

Ono što je jasno jeste da će dogovor oko električne energije, odnosno dugoročni ugovor kojem bi jamac bila Vlada FBiH, biti ključan za budućnost Aluminija, jer čak ni veliki investitori poput Glencorea neće ulaziti u ”igru” bez riješenog problema struje, piše mostarski list, ne navodeći šta bi ustvaru trebala garantirati Vlada Federacije BiH.

Kako struje u BiH ima dovoljno na tržištu, očito je da se od Vlade Federacije očekuju garancije za cijenu struje koja bi za Aluminijski kombinat bila znatno niža od tržišnih cijena. Drugim riječima, od Vlade Federacje BiH se očekuje da pronađe izvor iz kojih bi se subvencionirala struja za Mostarski Aluminij.

No, posve je jasno da Vlada Federacije BiH nema taj novac kao što je također jasno da Vlada Federacije BiH zakonski ne smije selektivno regresirati cijenu struje za bilo koje preduzeće, jer bi to bilo u izravnoj suprotnosti sa Zakonom o državnoj pomoći.

Dvije Federalne Elektriprivrede mogu, ako im se isplati, prodavati Alumniju struju po znatno nižim cijenama od tržišnih, ali time na sebe preuzele gubitak nastao u Aluminiju.

Elektroprivreda HZHB od mostarske kompanije već potražuje oko 280 miliona maraka, te je zaprijetila da će isključiti struju mostarskoj tvornici ako nevedeni dug ne bude izmiren.

Inače, vodstvo Aluminija održalo je sastanak s predstavnicima dvije elektroprivrede, EP HZHB i EP BiH, kako bi pokušali pronaći model suradnje koji bi omogućio preživljavanje mostarskoj kompaniji s dugom većim od 400 miliona maraka. Koliko je poznato, sastanak je okončan izostankom bilo kakvog konkretnog dogovora.

Istodobno, podaci Financijsko-informatičke agencije FBiH pokazali su kako je u Federaciji BiH najveći gubitnik upravo mostarski Aluminij.

Podsjećamo, Vlada Federacije BiH poručila je kako Aluminiju, koji je osigurao struju za 10-tak dana, ako ne pronađe partnera prijeti stečaj, koji je, prema riječima federalnog premijera Fadila Novalića, "jedini" lijek za ovo poduzeće.

(SB)