Energetika.ba
Novosti

Filipini žele započeti nove projekte istraživanja energije u Južnom kineskom moru

Autor: Energetika.ba
Filipini žele započeti nove projekte istraživanja energije u Južnom kineskom moru
moree

Filipinski predsjednik Ferdinand Marcos Jr rekao je da njegova zemlja radi na rješavanju "problema istraživanja" u Južnom kineskom moru kako bi mogla započeti nove projekte istraživanja energije u vodenom putu bogatom resursima kako bi zadovoljila energetske potrebe svoje nacije.

Markos je, u intervjuu japanskim medijima u subotu, rekao da su tenzije u Južnom kineskom moru "radije porasle nego smanjene" poslednjih meseci, upozoravajući da "napornija Kina" predstavlja "pravi izazov" njenim azijskim komšijama.

Filipini i Kina nastavili su razgovore o zajedničkom istraživanju resursa nafte i gasa u Južnom kineskom moru, gdje su se dvije nacije decenijama prepirale oko suverenih prava na razvoj prirodnih resursa na strateškom plovnom putu.

Ali "veoma mali napredak" je postignut u pogledu pregovora, rekao je Markos, prema saopćenju za javnost iz njegovog ureda dok prisustvuje samitu Japana i Asocijacije zemalja jugoistočne Azije u Tokiju.

"Trenutno smo još uvijek u mrtvoj tački", rekao je Markos naglašavajući pravo svoje zemlje na eksploataciju energetskih rezervi u zapadno-filipinskom moru u trenutku kada Filipini žele smanjiti svoje oslanjanje na fosilna goriva i ugalj i preći na tečni prirodni plin.

Manila se odnosi na dio Južnog kineskog mora koji je unutar njegove ekskluzivne ekonomske zone (EEZ) kao Zapadno Filipinsko more.

Napori za pronalaženje pravno održivog načina za saradnju u istraživanju energetike stalno su zastajali, pri čemu je prethodna administracija odustala od pregovora u junu prošle godine navodeći ustavna ograničenja i pitanja suvereniteta.

Prije nedelju dana, Manila i Peking su razmijenili optužbe zbog sudara njihovih plovila u blizini spornog plićaka u Južnom kineskom moru dok su eskalirali tenzije oko tvrdnji u vitalnom plovnom putu.

Osim Filipina, članice ASEAN-a Vijetnam, Indonezija, Malezija i Brunej polažu pravo na dijelove Južnog kineskog mora koje osporava Kina, koja polaže pravo na gotovo cijelo more, kanal za više od 3 biliona dolara godišnje brodske trgovine.

Stalni arbitražni sud je 2016. rekao da kineske tvrdnje nemaju pravnu osnovu, odluku koju Sjedinjene Države podržavaju, ali Peking odbacuje.

- Bojim se da ćemo morati moći da kažemo da su se tenzije povećale, a ne smanjile u proteklim mjesecima ili godinama, rekao je Markos i podvukao potrebu da se pitanja rješavaju mirnim putem.

Izazov koji je Kina postavila zahtijeva "nova rješenja", rekao je Markos, koji je obećao da će braniti prava svoje zemlje u Južnom kineskom moru nakon sudara, koji Manila opisuje kao "ozbiljnu eskalaciju".