Energetika.ba
Novosti

Francuska i Indija: Sporazum o nuklearnoj elektrani

Autor: Energetika.ba
Francuska i Indija: Sporazum o nuklearnoj elektrani

Za posjeta Macrona Indiji dogovoreno ubrzanje gradnje velike nuklearne elektrane i sloboda navigacije u Indijskom okeanu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je u posjetu Indiji, kojom prilikom je potpisan sporazum između dvije zemlje o ubrzanju gradnje velike nuklearne elektrane u Indiji, koju provodi jedna francuska kompanija.

Macron je tom prilikom rekao da bi Indija i Francuska trebale biti ključni partneri.

"Sanjam da sve više i više indijskih građana dođe u Francusku, da uče, postanu poduzetnici, stvaraju 'start up-ove'... Želim da moja zemlja bude najbolji partner u Evuopi, ulazna točka", rekao je Macron, prenosi Tanjug agenciju AP.

Macron se sastao s indijskim premijerom Narendrom Modijem, koji je rekao da je ključno da dvije zemlje surađuju u regiji Indijskog oceana.

Modi: Regija Indijskog oceana ključna za mir

"Naše dvije države vjeruju da je za mir u svijetu, napredak i prosperitet, bitna regija Indijskog oceana", rekao je Modi.

Također je potpisan i sporazum kako bi se osigurala sloboda navigacije u Indijskom oceanu.

Sporazum obuhvaća i klauzule koje će dvjema zemljama pomoći da otkriju, identificiraju i promatraju morska plovila.

Radi se o pristupu francuskim pomorskim bazama u Indijskom oceanu indijskih plovila što će New Delhi, kako prenosi agencija Hina, itekako cijeniti, zabrinut zbog jačanja kineskog prisustva u tom oceanu.

Francuski predsjednik počeo je u subotu državni posjet Indiji s ambicijom da Pariz "sklopi snažan pakt" s demografskim divom južne Azije, čiji bi glavni europski partner volio postati.

Nakon što je stigao prethodnog dana navečer u New Delhi, francuskog predsjednika i njegovu suprugu Brigitte dočekala je počasna garda u predsjedničkoj palači gdje ga je primio premijer Narendra Modi.

Taj prvi posjet Indiji ima za cilj "sklapanje snažnog pakta između naše dvije demokracije u nadolazećem desetljeću", kazao je šef francuske države novinarima prigodom službene ceremonije.

'Osobni odnos povjerenja' Macrona i Modija

"Pakt o kolektivnoj sigurnosti, posebice u regiji, gospodarskim, kulturnim, obrazovnim i akademskim odnosima, te oko povezanosti naših naroda i posebno mladih", nastavio je on.

Obišao je memorijalni centar Mahatme Gandhija kako bi položio vijenac.

Tijekom trodnevnog posjeta Macron će puno vremena provesti s Narendrom Modijem.

Iako ih razdvaja 27 godina, dvojica čelnika održavaju "osobni odnos od povjerenja", započet kad je Modi došao u Pariz neposredno nakon Macronova izbora u proljeće.

Na međunarodnoj sceni obojica njeguju reformatorski profil, bez straha od uvođenja nepopularnih mjera kako bi poljuljali "konzervatizam" u svojim zemljama.

Energetika.ba