Energetika.ba
Novosti

Golić: Ako Hrvatska ne odustane i BiH će svoj otpad odložiti u blizini granice

Autor: Energetika.ba
Golić: Ako Hrvatska ne odustane i BiH će svoj otpad odložiti u blizini granice

Ima i Bosna i Herecegovina, oba njena entiteta, radioaktivnog, posebno medicinskog otpada, pa ukoliko je to bezopasno i mi ćemo ga odlagati uz granicu sa Republikom Hrvatskom, ako oni istraju u namjeri da svoj nuklearni otpad skladište u blizini bh.granice - upozorila je danas ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić.

Ako je, kaže, to rješenje, neka onda i bude tako.

Nakon što je Ministarstvo za zaštitu životne sredine i energetike Hrvatske dalo lokaciju bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac u općini Dvor, u blizini granice s BiH, na upotrebu Fondu za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada nuklearne elekrtane ''Krško'', Golić je precizirala da to ministarstvo nije odobrilo lokaciju za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, već je lokaciju bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac dalo na upotrebu Fondu, koji će morati da provede istražne geološke radove kao podlogu za izradu studije uticaja na živitnu sredinu, nakon čega će o tome obavijesti organe BiH.

-Time su potvrdili da je to preferentna lokacija za izgradnju odlagališta - rekla je Golić na konferenicji za novinare u Banjoj Luci.

Ponovila je da će se koristiti svi vidovi pravne borbe kako bi se osujetila namjera hrvatskih vlasti da otpad skladišti u kasarni Čerkezovac, na samoj granici s Bosnom i Hercegovinom, u blizini općine Novi Grad/Bosanski Novi.

-Očekivala sam od vlasti Republike Hrvatske da će biti dobri susjedi, da će se sarađivati u vrijeme kada je pandemija virusa korona prisutna, ali se oni sada bave ovim pitanjem - dodala je.

Golić od nadležnih bh. organa očekuje da preduzmu dalje korake te obave razgovore s kolegama u Hravtskoj, kako se ne bi ugrozili životi ljudi na granici BiH s Hrvatskoj na prostoru Trgovske gore.

Energetika.ba / FENA