Energetika.ba
Novosti

Golić: Ako ne odustane od Trgovske gore protiv Hrvatske međunarodni spor

Autor: Energetika.ba
Golić: Ako ne odustane od Trgovske gore protiv Hrvatske međunarodni spor
Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske (RS) Srebrenka Golić izrazila je nadu da će Hrvatska odustati od izgradnje odlagališta nisko i srednjoradioaktivnog nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, na granici s Bosnom i Hercegovinom, ali da će, ukoliko do toga ipak dođe, uslijediti i pravna borba.

Neće se, ističe, odustati od pravne borbe i bit će angažovan međunarodni tim na nivou BiH koji bi se bavio zaštitom 230.000 stanovnika iz devet općina u slivu rijeke Une, u blizini lokacije gdje Hrvatska namjerava da skladišti taj opasni otpad.

-Zadnji korak je međunarodni sud pravde – izjavila je Golić novinarima ističući da je prvi korak pokrenuti postupke u skladu sa važećim međunarodnim konvencijama.

-Nadam se će se Hrvatska sa Slovenijom dogovoriti da se radioaktivni otpad skladiši u mjestu Vrbine te da će i diplomatija i Predsjedništvo BiH učiniti svoj dio posla – rekla je Golić.

Bio bi, kaže, presedan da se radioaktivni otpad skladišti uz obale rijeke Une i dva zaštićena područja u entitetima u BiH.

Ponovila je da Hrvatska još nije donijela konačnu odluku te da je jedina novost samo najava sastanka ministra energetike i zaštite okoline Hrvatske Tomislava Ćorića i ministrice infrastrukture Slovenije Alenke Bratušek, koji će razgovarati da li će nisko i srednjoradioaktivni nuklearni otpad iz nuklearne elektrane “Krško” biti zbrinjavan u zajedničkom skladištu, koje Slovenci u posljednjih nekoliko godina planiraju u Vrbini pored Krškog ili će se svako pobrinuti za svoju polovinu, imajući u vidu da je Hrvatska vlasnik polovine nuklearne elektrane “Krško” u Sloveniji.

Biznis.ba / FENA