Energetika.ba
Novosti

Golić: RS neće prezati ni od međunarodne arbitraže s Hrvatskom

Autor: Energetika.ba
Golić: RS neće prezati ni od međunarodne arbitraže s Hrvatskom

Potpredsjednica Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić poručila je da RS neće prezati ni od međunarodne arbitraže kada je riječ o sprečavanju Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad nadomak granice sa BiH i centra Novog Grada.

Golić je za EuroBlic istakla da je situacija ozbiljna i da je ovaj slučaj presedan u svjetskoj praksi.

"Iskreno vjerujem da ćemo u našim nastojanjima imati i podršku novoizabranih članova Predsjedništva BiH i da će oni daleko ozbiljnije od svojih prethodnika pristupiti ovom problemu i, zajedno sa novim sazivom Vijećem ministara BiH, pokazati mnogo više aktivizma na sprečavanju izgradnje odlagališta", rekla je Golić, koja je i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Ona je dodala da resorno ministarstvo nije zvanično obaviješteno o nedavnoj odluci hrvatske Vlade o donošenju Nacionalnog programa sprovođenja strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva, prema kojoj će otpad biti skladišten u kasarni Čerkezovac u opštini Dvor na neposrednoj granici sa BiH.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača zatražio je od nadležnih institcija Republike Srpske i BiH da zaštite svoje građane.

"Kada se uzme u obzir da je kasarna Čerkezovac udaljena vazdušnom linijom manje od kilometra od bunara koji vodom snabdijeva Novi Grad, manje od dva kilometra od naših srednjih škola i manje od tri kilometra od centra grada, onda je jasno u kakvoj smo opasnosti", upozorio je Drljača.

Energetika.ba