Energetika.ba
tehnološki divovi

Google i Microsoft troše više energije nego 100 država širom svijeta

Autor: Energetika.ba
Google i Microsoft troše više energije nego 100 država širom svijeta
Foto: Ilustracija

Tehnološki divovi Google i Microsoft potrošili su po 24 teravat sati (TWh) električne energije tokom 2023. godine, premašivši potrošnju u više od 100 zemalja, pokazalo je novo istraživanje.

Analiza Michaela Thomasa podijeljena na X, tvrdi da su i Google i Microsoft trošili istu količinu energije kao Azerbejdžan, čiji se BDP procjenjuje na 78,7 milijardi dolara. Google-ov prihod u 2023. iznosio je 307,4 milijarde dolara, a Microsoftov 211,9 milijardi dolara.

Ogromna upotreba energije naglašava značajan uticaj ovih kompanija na životnu sredinu. Ali to takođe služi kao podsjetnik na njihove ogromne razmjere i pozitivan uticaj koji bi mogli imati vodeći održivije inicijative.

Island, Gana, Dominikanska Republika i Tunis su potrošili po 19 TWh, dok je Jordan potrošio 20 TWh, naglašavajući ogroman obim dvije tehnološke kompanije. Libija (25 TWh) i Slovačka (26 TWh) su potrošile nešto više energije.

Potrošnja takođe aludira na uticaje centara podataka na životnu sredinu, a koji se koriste za napajanje usluga u oblaku, uključujući skladištenje i računanje, kao i novu generaciju vještačke inteligencije (AI), prenosi Investitor me.

Značajna potrošnja električne energije ovih kompanija zahtijeva stalne rasprave oko održivosti i usvajanja obnovljivih izvora energije. I Google i Microsoft imaju obećanja o bezugljeničnim ili negativnim emisijama do kraja decenije, a ulaganja u čistiju energiju i usklađivanje energije već su se znatno povećala.

Sa tržišnom kapitalizacijom od 2,294 biliona i 3,372 triliona dolara, Google i Microsoft trenutno su četvrta i druga najvrijednija kompanija na svijetu.