Energetika.ba
Novosti

Harbaš: Obnovljive izvore energije približiti građanima

Autor: Energetika.ba
Harbaš: Obnovljive izvore energije približiti građanima

Obnovljive izvore energije treba približiti građanima i lokalnim zajednicama jer su to krajnji korisnici koji trebaju implementirati mjere iz tog sektora - smatra koordinator za obnovljive izvore energije Nihad Harbaš.

Harbaš je Feni prije sesije o obnovljivim izvorima energije u okviru sajma ''Energa'' u Sarajevu kazao da krajnji korisnici moraju imati mogućnost investiranja u ovakve projekte.

- U Hrvatskoj je postavljena prva solarna elektrana koja je u vlasništvu građana, 500 građana je finansiralo ovaj projekt jer su vidjeli određeni benefit, besplatnu električnu energiju u nekom periodu ili nešto slično - rekao je Harbaš.

Podsjetio je da se Bosna i Hercegovina potpisivanjem Ugovora o uspostavi Energetske zajednice obavezala baviti ovim sektorom i ispuniti određene obaveze.

- To je u bruto finalnoj potrošnji energije 40 posto iz obnovljivih izvora energije. Prema nekim rezultatima BiH je od 2014. godine uspjela u tome, a prema nekim nije - istakao je Harbaš.

Cilj nije postignut, smatra Harbaš, gledajući iz ugla doprinosa čvrste biomase u ukupnom energijskom miksu.

- Čvrsta biomasa, prije svega ogrijevno drvo, je jako dostupna u našim područjima i koristi se dosta neefikasno - kazao je Harbaš.

Sesija ''Obnovljivi izvori energije - postignuća i predstojeće obaveze sektora obnovljivih izvora energije u BiH'' uslijedila je nakon sesije o potencijalima za poboljšanje energetske i resursne efikasnosti u industriji.

Treća, zadnja sesija drugog dana ''Energe'' govorit će o energijskoj efikasnosti u BiH, naučenim lekcijama i nadolazećima obavezama.

Međunarodni sajam energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije "Energa 2018", osmi po redu, otvoren je jučer u Sarajevu, gdje se do 21. juna predstavlja više od 100 izlagača iz 11 zemalja.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=RusmbmN_dYs[/embed]

Energetika.ba