Energetika.ba
U Krškom

HEP i Slovenija u pregovorima: Razmatra se izgradnja nove nuklearne elektrane

Autor: Energetika.ba
HEP i Slovenija u pregovorima: Razmatra se izgradnja nove nuklearne elektrane
Foto: Arhiv


Hrvatska elektroprivreda (HEP), suvlasnik Nuklearne elektrane Krško (Nek), razmatra saradnju u izgradnji nove nuklearne elektrane u Krškom (Jek 2), otkrio je u ponedjeljak predsjednik Uprave HEP-a Ivan Oršulić, prema Poslovnom dnevniku.

I član uprave NE Krško Saša Medaković potvrdio je razgovore Slovenije i Hrvatske.

Oršulić je na konferenciji Poslovnog dnevnika Energetski put u održivu budućnost rekao da će predstavnici HEP-a razgovarati sa slovenskim kolegama - sa slovenske strane vlasnik nuklearke Krška i za sada jedini investitor u Jek 2 je firme Gen Energija - na temu saradnje na izgradnji drugog bloka već danas.

Prema njegovim riječima, do 2050. planiraju potpuno transformirati i dekarbonizirati HEP grupu. Istaknuo je i da je pred Hrvatskom veliki zadatak jer će morati dograditi elektroenergetsku mrežu kako bi omogućila prijenos i distribuciju obnovljivih izvora energije.

Medaković je na konferenciji u ponedjeljak također potvrdio da se između Slovenije i Hrvatske vode razgovori o saradnji u izgradnji nove nuklearne elektrane. Hrvatska 15 posto električne energije dobiva iz nuklearke Krško, prenosi SEEbiz.