Energetika.ba
Novosti

Hernadi: MOL spreman da proda dionice INE Hrvatskoj

Autor: Energetika.ba
Hernadi: MOL spreman da proda dionice INE Hrvatskoj

Direktor mađarskog MOL-a Žolt Hernadi je za mađarsku televiziju rekao da je MOL spreman da proda dionice INE Hrvatskoj, prenosi zagrebački Večerni list.

Hernadi je u razgovoru za mađarsku televiziju TV2 istakao i da je MOL spreman da proda dionice INE Hrvatskoj, ako Zagreb to želi.

On je rekao i da je MOL od preuzimanja INE smanjio troškove poslovanja za 300 miliona evra, što, kako je napomenuo bez pominjanja imena, nekome smeta jer je izgubio novac, piše list.

Inače, Hernadi je moćni mađarski biznismen kojeg potražuje hrvatsko pravosuđe.

Evropski sud je u avgustu u Luksemburgu presudio da Mađarska mora da izruči Hernadija Hrvatskoj, koja ga je optužila da je bivšem hravtskom premijeru i lideru HDZ Ivi Sanaderu dao mito kako bi ovaj prepustio upravljačka prava u INI Mađarima. Rat za prevlast u najvećoj hrvatskoj naftnoj kompaniji traje već 15 godina.

Privatizaciju INE je započela vlada nekadašnjeg premijera Hrvatske Ivice Račana 2003. godine, kada je mađarskom MOL-u prodato 25 odsto udjela.

Nekoliko godina kasnije Sanaderova vlada prodala je dodatnih 25 posto INE, što je trenutna vlasnička struktura - INA I MOL učestvuju u svojini te naftne kompanje pola-pola.

Sanader je optužen da je od Hernadija primio 10 miliona evra mita da bi Mađarima prepustio upravljačka prava u INI, a o njihovim tajnim razgovorima postoji i snimak iz jednog zagrebačkog restorana.

Energetika.ba