Energetika.ba
Britanski ministar

Historijski dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sljedeće decenije

Autor: Energetika.ba
Historijski dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sljedeće decenije
Foto: X

Grupa sedam (G7), koju čine najrazvijenije države svijeta, postigla je sporazum o napuštanju uglja u prvoj polovini sljedeće decenije, izjavio je britanski pregovarač, ministar Endru Bouvi.

“Imamo dogovor o napuštanju uglja u prvoj polovini 2030-ih“, rekao je Bouvi za CNBC Class na marginama ministarskog sastanka G7 u Torinu u Italiji. „Ovo je, inače, historijski sporazum, nešto što nismo uspeli da postignemo na konferenciji COP28 u Dubaiju prošle godine“, rekao je Bouvi, zvanično parlamentarni državni podsekretar u ministarstvu za energetsku bezbjednost i obaranje neto emisija gasova s efektom staklene bašte na nulu.

Ovo je potvrdio i italijanski ministar životne sredine i energetske bezbjednosti Gilberto Pichetto Fratin “Postoji tehnički sporazum, a konačni politički dogovor zaključit ćemo u utorak,” rekao je Fratin, a prenosi Balkan Green Energy News.

Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom bit će izdato u toku dana.

Grupu G7 čine Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države, uz Evropsku uniju kao specijalnu članicu.