Energetika.ba
Think tank Ember

Istraživanje tvrdi da Njemačka ispušta 184 puta više metana nego što se mislilo

Autor: Energetika.ba
Istraživanje tvrdi da Njemačka ispušta 184 puta više metana nego što se mislilo
Foto: Unsplash

Energetski think tank Ember, čiji je cilj ubrzati prijelaz na čistu energiju s podacima i politikom, procijenio je njemačke podatke o emisijama metana iz rudnika ugljena i izvijestio da znatan obim emisija nije primjereno procijenjen ili procijenjen odnosno da bi mjerenja metana iz poljskog lignita mogla biti i do 184 puta veća od onoga što Njemačka trenutno izvještava.

Njemačka je 2022. iskopala 131 milion tona lignitnog ugljena iz površinskih rudnika, što predstavlja 44 posto ukupne proizvodnje ugljena lignita u Europskoj uniji 2022. Međutim, Njemačka je izvijestila, kako kažu u Emberu, samo o aktivnim emisijama od 1,39 hiljadu tona, odnosno o jedan posto ukupnih prijavljenih aktivnih površinskih emisija u EU u 2021.

„Metan iz njemačkih površinskih rudnika ugljena jasno je vidljiv iz satelitskih podataka, što ukazuje na to da su emisije značajne i da ih je potrebno riješiti. Najveće koncentracije metana nalaze se iznad rudnika Hambach i Welzow-Süd, uključujući Lusatian Lake District“, navodi se u ovom izvještaju.

Ember je analizirao mjerenja metana iz poljskog lignita i utvrdio da bi emisije mogle biti 184 puta veće od onoga što Njemačka trenutno izvještava. Time bi se više nego udvostručile emisije metana iz cijelog energetskog sektora u Njemačkoj 2021. godine, što predstavlja povećanje nacionalnih emisija metana za 14 posto. Njemačka ne može tvrditi da je predvodnik u klimi dok istodobno nedovoljno prijavljuje svoje emisije.

Ova organizacija je upozorila i da trenutne metode Njemačke, koje koriste jedinstveni faktor emisija, smatraju se neadekvatnima prema standardima EU. Predstojeća Uredba o metanu zahtijevat će “faktor emisije metana u rudniku ugljena specifičan za taloženje” koji se uspostavlja “na tromjesečnoj osnovi” i uzimajući u obzir “emisije metana iz okolnih slojeva”, prenose Financije hr.

Studije pokazuju da Njemačka emitira između 28 i 220 puta više nego što službeno izvještava o aktivnim operacijama vađenja ugljena. Najveće procjene sugeriraju da Njemačka emitira dodatnih 300.000 tona emisija metana godišnje.

„Koristeći kratkoročni klimatski utjecaj metana tokom 20 godina, to bi značilo da su njemačke emisije metana iz rudnika uglja između tri i 25 miliona tona CO2, što odgovara nekim od najprljavijih elektrana na ugljen u zemlji. Koristeći 100-godišnji klimatski utjecaj metana, emisije metana iz ovih rudnika bile bi ekvivalentne jednoj do devet miliona tona CO2“, navedeno je u studiji.

Ember je procijenio njemačke emisije metana, slijedeći recenzirani model za izračun metodologije metana iz rudnika ugljena, te je primjenjujući ovu metodologiju, emisiju metana iz rudnika ugljena procijenio na približno 256.000 tona godišnje.

Koristeći podatke iz instrumenta TROPOM na brodu Sentinel-5P, Ember je izračunao i prosječne koncentracije metana od 2022. do 2023. te je uvidio da je metan iz rudnika ugljena vidljiv na snimcima pri cjelokupnom ispitivanju Njemačke, čak i uz veliku pozadinsku buku.

„Jasan put za izbjegavanje emisija metana jest da Njemačka prestane odobravati projekte širenja ugljena i prvo se usredsredi na postupno ukidanje vađenja ugljena u najčišćim rudnicima ugljena. Kad je riječ o zatvorenim rudnicima, Njemačka mora preispitati svoje zakonodavstvo o obnovi površinskih rudnika ugljena stvaranjem pit-jezera. Izbjegavanje emisija iz tih izvora može se provesti primjenom alternativnih metoda rehabilitacije“, navedeno je u ovom istraživanju.

Cijene i da su dostupne metode za ublažavanje emisija metana, a najbolja praksa je odvodnja prije rudnika, kao što je navedeno u studiji sa Sveučilišta Queensland. Metoda uključuje projektiranje i provedbu niza planiranih bušotina za spaljivanje ili korištenje isušenog metana prije rudarenja. Za najbolje moguće rezultate ublažavanja, ovaj proces počinje mjesecima prije iskopa na određenoj rudarskoj domeni i nastavlja se tijekom radnog vijeka rudnika.

Ova praksa ima dvadesetogodišnju povijest u rudarskoj industriji, posebno u SAD-u.

U skladu s predstojećom Uredbom EU o metanu, Njemačka je dužna ažurirati postojeću metodologiju praćenja, izvješćivanja i verifikacije za ove rudnike, podjseća ovaj think thank.

“Kad je riječ o površinskim rudnicima ugljena, operateri rudnika koriste faktore emisija metana specifičnih za taloženje ugljena kako bi kvantificirali emisije koje proizlaze iz rudarskih operacija. Operatori rudnika utvrđuju te emisijske čimbenike na tromjesečnoj osnovi, u skladu s odgovarajućim naučnim standardima i uzimaju u obzir emisije metana iz okolnih slojeva”, podsjeća Ember.

Od evropskih organizacija za normizaciju tražit će se izrada usklađenih standarda za mjerenje i kvantifikaciju emisija metana iz rudnika ugljena. Kao država s najvećim brojem površinskih kopova u EU, Njemačka bi trebala biti i najglasniji predvodnik metodologija koje se odnose na praćenje, izvješćivanje i verifikacije.

Iako su površinski rudnici u Evropi isključivo za lignitni ugljen, globalno površinsko rudarstvo obično se koristi za tvrdi ugljen s visokim emisijama metana, uključujući koksni ugljen. Poboljšanje standarda za nadzor u površinskim rudnicima u EU može imati znatan pozitivan učinak na globalnoj razini jer uvezeni ugljen mora biti u skladu sa zahtjevima EU u pogledu istovjetnosti metoda nadzora, navodi Ember.