Energetika.ba
nakon zatvaranja

Italijanska vlada želi povratak nuklearne energije

Autor: Energetika.ba
Italijanska vlada želi povratak nuklearne energije
Foto: Arhiv

Zamjenik premijera i ministar prometa i infrastrukture Matteo Salvini rekao je u srijedu kako se nada da će Italija do 2032. ponovno imati električnu energiju proizvedenu nuklearnim elektranama.

Italija je zatvorila svoje nuklearne elektrane 1990. nakon održavanja referenduma o atomskoj energiji 1987. nakon katastrofe u Černobilu. 

Međutim, bilo je poziva na reviziju zabrane, s obzirom na to da nuklearna energija ima nizak ugljični otisak i da postoji potreba za smanjenjem emisija stakleničkih plinova kako bi se ispunili europski i međunarodni ciljevi u borbi protiv klimatske krize, prenosi SEEbiz.

Zemlja također želi povećati svoju energetsku sigurnost nakon rata izazvanog ruskom invazijom na Ukrajinu. To je u septembru rekla vlada premijerke Giorgie Meloni, koja će u roku od sedam mjeseci predstaviti plan za mogući povratak na korištenje nuklearne energije u Italiji, prenosi SEEbiz. 

"Pitao sam inženjere u svom ministarstvu (i oni su rekli), ako počnemo 2024., da ćemo 2032. moći aktivirati prvi prijelaz na nuklearnu elektranu", rekao je Salvini na konferenciji u Rimu o atomskoj energiji.