Energetika.ba
Novosti

Iz Fukushime iscurilo 5.500 litara radioaktivne vode

Autor: Energetika.ba
Iz Fukushime iscurilo 5.500 litara radioaktivne vode
Foto: X

Iz japanske oštećene nuklearne elektrane Fukushima iscurilo je oko 5.500 litara kontaminirane radioaktivne vode u životnu sredinu prije nego što je tretirana u srijedu, ali to nije izazvalo “primjetno” povećanje radioaktivnosti u okolini, saopćila je kompanija Tepco koja upravlja elektranom.

Kompanija tvrdi da nije otkriven nikakav trag kontaminacije van lokacije, objavio je Figaro, prenosi Tanjug.

Curenje je zaustavljeno dvadesetak minuta nakon što ga je u srijedu ujutru otkrio jedan radnik, navodi Tepco.

Kako se ističe, curenje se dogodilo prije nego što je radioaktivna voda oslobođena većine radioaktivnih supstanci i mogla bi da sadrži radioaktivne izotope kao što su cezijum 137 i stroncijum 90, rekao je glasnogovornik Tepca.

On je istakao da kompanija planira da ukloni zemljište koje je kontaminirano zbog tog curenja.

Nuklearna elektrana Fukushima Daiichi uništena je u cunamiju i razornom zemljotresu 2011. godine.

Vađenje rastopljenog goriva iz oštećenih reaktora tek treba da počne.

Poslije odobrenja Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Japan je prošlog ljeta počeo da veoma postepeno ispušta više od 1,3 miliona kubnih metara radioaktivne vode iz nuklearke u Tihi okean nakon što je voda prečišćena.

Japan i IAEA uvjeravaju da je ovaj proces, koji bi trebalo da traje do ranih 2050-ih, siguran za zdravlje ljudi i morsku životnu sredinu.

Kina i Rusija su, međutim, izrazile ozbiljnu zabrinutost i obustavile sav uvoz japanskih morskih proizvoda.

Danas se također dogodio incident na još jednoj japanskoj nuklearnoj lokaciji: dim i varnice pojavili su se u izduvnoj cijevi reaktora koji se demontira u elektrani Curuga u centralnom Japanu. Situacija je odmah riješena, bez izazivanja povreda ili curenja radioaktivnih materijala, rekao je glasnogovornik operatera nuklearke.