Energetika.ba
naftovod

Janaf u prva tri mjeseca imao neto dobit od 13 miliona eura

Autor: Energetika.ba
Janaf u prva tri mjeseca imao neto dobit od 13 miliona eura
Foto: Arhiv

Jadranski naftovod (Janaf) u prvom ovogodišnjem tromjesečju poslovao je s neto dobiti od gotovo 13 miliona eura, što je za 15 posto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu, uz ukupne prihode od 34 miliona eura ili šest posto niže, izvijestili su danas iz te kompanije.

U tom periodu kompanija je ostvarila 20 miliona eura prihoda od transporta nafte, 7.2 miliona eura od skladištenja nafte i 3.8 miliona od skladištenja derivata, navode iz kompanije.

Poslovanjem s inozemnim kupcima ostvaren je 21.1 milionn eura ili 68 posto prihoda od temeljne djelatnosti, što je za 15.1 posto manje u poređenju s prethodnom godinom.

Na domaćem tržištu ostvareno je 9.9 miliona eura ili 32 posto prihoda od temeljne djelatnosti, što je za 1.2 posto manje od ostvarenja prethodne godine.

"Investirano gotovo 4.5 miliona eura"
Iz Janafa ističu da finansijski pokazatelji iskazuju i nadalje iznadprosječne vrijednosti te je u posmatranom periodu investirano gotovo 4.5 miliona eura, najvećim dijelom u spremničko-naftovodni sistem i drugu infrastrukturu.

"Prvo tromjesečje tekuće godine za Jadranski naftovod d.d. obilježeno je poslovnom i finansijskom stabilnošću uprkos izazovima koji su kontinuirano prisutni u energetskom sektoru uslijed globalnih geopolitičkih događanja.

Zahvaljujući stabilnom novčanom toku i sigurnim prihodima, Janaf je spreman samostalno finansirati realizaciju proširenja skladišnih kapaciteta na Terminalu Omišalj i za diverzifikaciju poslovanja prema obnovljivim izvorima energije te očekujemo u idućem periodu i prva preuzimanja na tom području.

Istodobno, razmatra se izmjena temeljnih dokumenata društva kojima bi se omogućilo proširenje poslovanja izvan energetskog sektora koje će potencijalno biti provedene u sklopu diverzifikacije poslovanja", istaknula je Uprava kompanije.