Energetika.ba
Plan poslovanja

Jeftina struja samo uz račun do 30 KM? Stručnjaci upozoravaju: Prag je morao biti veći

Autor: Energetika.ba
Jeftina struja samo uz račun do 30 KM? Stručnjaci upozoravaju: Prag je morao biti veći
Foto: Amer Jerlagić

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) potvrdila je da Plan poslovanja za period od 2024. do 2026. godine predviđa promjenu cijene električne energije i za domaćinstva. Plan je to uvođenja modela koji je već pao na Ustavnom sudu Republike Srpske.

Diskriminatorni model

Iako Elektroprivreda BiH još nije zvanično pred Regulatornom komisijom za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) podnijela zahtjev za tarifiranje cijena električne energije, najavljeno je da se razmatraju tzv. blok-tarife, piše Oslobođenje.

To, između ostalog, uključuje poskupljenje električne energije i za domaćinstva u FBiH. Uzrok je gubitak Elektroprivrede u 2023. koji prema nekim procjenama iznosi i do 140 miliona maraka.

Prema najavama, za domaćinstva bi cijena struje trebala ostati ista ako potrošnja bude do 268 kilovata, što je oko 30 maraka mjesečno. Potrošnja iznad tog iznosa trebala bi se obračunavati po skupljoj tarifi.

Stručnjak za energetiku, bivši direktor EPBiH Amer Jerlagić za Oslobođenje kaže da se poskupljenje električne energije i za domaćinstva u FBiH i da u sebi sadrži određene diskriminacije.

- Uzmimo za primjer jednog ekstra bogatog čovjeka koji ima četiri-pet vikendica, apartmana po Bjelašnici, jedan ili dva stana u Sarajevu i u svakom tom objektu troši nešto malo električne energije. On će biti uvijek u ovoj najjeftinijoj tarifi. S druge strane, možemo imati neku siromašnu porodicu koja ima pet-šest članova i troši sve na jednom mjestu. Jasno, oni će preći tu potrošnju i taj prag i ući će u skuplju tarifu. Po mom mišljenju je ovaj prag morao biti barem za 30 ili 40 posto veći, ističe Jerlagić.

Ovakav model obračuna iz Elektroprivrede BiH pravdaju ciljem uštede električne energije u ovoj i narednim godinama. Međutim, sličan model Elektroprivreda Republike Srpske pokušala je uvesti u tom entitetu, ali je takvu odluku osporio Ustavni sud RS-a.

- Ustavni sud Republike Srpske je rekao da se radi o diskriminaciji i ja vjerujem da bi se to moglo desiti i u Federaciji. Bojim se da je ovo pucanj u prazno, da će samo napraviti pomutnju kod građana, dodao je Jerlagić.

Ušteda energije

Podsjetimo, na nedavnom sastanku sa sindikalistima iz oblasti rudarstva resorni ministar Vedran Lakić iz Kaknja je poručio da neće biti poskupljenja struje za domaćinstva, već da se radi o metodama uštede energije za naredni period.

- Analize koje ima Elektroprivreda govore o tome da mi bez ograničenja koristimo električnu energiju. Znamo da proizvodnja uglja direktno utiče na nivo proizvodnje i opravdano je da EPBiH može razmatrati mogućnost da onim građanima i potrošačima koji iznadprosječno i nepotrebno troše električnu energiju poveća cijenu. Svim građanima koji prosječno troše električnu energiju, a njih je više od 60 posto, neće biti povećana cijena električne energije, poručio je Lakić.

Prijedlog promjene cijena struje treba potvrditi FERK, a trebao bi biti razmatran do polovine godine. Podsjetimo, povećanje cijene struje u pravilu prate i lančana poskupljenja robe i usluga.