Energetika.ba
Novosti

Kako smanjiti troškove za grijanje i struju u domaćinstvu?

Autor: Energetika.ba
Kako smanjiti troškove za grijanje i struju u domaćinstvu?

U sklopu Akcijskog plana energijski održivog razvitka 2016.-2020. koji donosi prijedlog mjera i aktivnosti potrebnih za smanjenje emisija CO2 za 22 posto do 2020. godine u odnosu na referentnu 2014. godinu, u Mostaru su započele radionice o temi energetske učinkovitosti u suradnji s Centrom za razvoj i podršku iz Tuzle.

Prva u nizu od šest radionica održana je sinoć na temu „Kako smanjiti troškove za grijanje i struju u domaćinstvima“, a predavač je bio Darko Knezović, menadžer za EE Grada Mostara.

Građane Mostara koji su se okupili na radionici upoznao je s pojmom energetske efikasnosti ističući da je cilj sa što manje energije imati vrlo dobar komfor.

Kao razloge za energetsku efikasnost naveo je ekonomske uštede, te kazao da smanjenje potrošnje energije uslijed njezine efikasne upotrebe donosi i proporcionalne novčane uštede. Kao drugi bitan razlog naveo je zaštitu okoliša, ističući da proizvodnja energije i njezine upotrebe utječe na okolinu uzrokujući zagađenje lokalnog i regionalnog karaktera.

Knezović je naveo i rezultate istraživanja koji pokazuju da 57 % potrošnje otpada na grijanje, 25 % za pripremu potrošnje tople vode, 11 % na rasvjetu te 7 % na kućanske aparate kao što su štednjaci, kuhala.

U svojoj prezentaciji usporedio je potrošnju energije koju trošimo za grijanje u našoj zemlji s potrošnjom u Europskoj Uniji. „Rezultati istraživanja pokazuju da privatne kuće u BiH potroše 350 kWh/m2 dok je u EU taj prosjek 95 kWh/m2“ – kazao je Knezović, te dodao da je potencijal za uštede veliki.

Istaknuo je da je prvi korak za uštedu u kućanstvu sagledati stvarne potrebe našeg kućanstva.

Odabrati pravi uređaj za grijanje

Prilikom kupovine uređaja za grijanje potrebno je razmišljati „na duge staze“. Ukoliko vam se cijena uređaja čini u prvom trenutku visoka, stanite i razmislite. Skuplji uređaj će se isplatiti dugoročno, jer će efikasnije trošiti energiju, kazao je Knezović.

Potrebno je voditi računa o energetskom razredu uređaja, ali i o realnim potrebama vašeg kućanstva, kako biste odabrali uređaj kapaciteta koji će zadovoljiti vaše potrebe. Energetski razred uređaja pokazuje kvalitetu uređaja s obzirom na njegovu energetsku efikasnost, a razredi se kreću od A do G, objasnio je Knezović. Samo između razreda A i D je 50 % razlika potrošnje energije.

Obilježja razreda na uređajima uskoro će postati obveza svakog proizvoda, prema Zakonu o energetskoj efikasnosti.

Racionalno korištenje vode

Rasipanjem vode, rasipamo i energiju, istaknuo je Knezović.

Samo jedna kap na slavini svake sekunde dovodi do gubitka vode i energije potrebnih za 16 tuširanja.

Osvrnuo se i na pripremu tople vode te istaknuo da prosječni građani troše oko 200-300 litara pitke vode, a da od 40 do 80 litara otpada na toplu vodu.

Kao savjete građanima kazao je da bojlere podese na ekonomični rad što podrazumijeva da je temperatura vode između 55 i 60 stupnjeva, jer se najčešće upotrebljava voda temperature 40 stupnjeva. Potrebno je i redovito čistiti kamenac s grijača bojlera, prenose agencije.

Energetska efikasnost u zgradama

Obnovom stambenih i javnih zgrada, može se postići energetska efikasnost, istaknuo je Knezović. Također, dodao je da je bitno uvođenje energijskih i okolišno učinkovitijih sistema za grijanje te uspostavom individualnih brojila stvarno potrošene energije. Već kod projektiranja zgrade potrebno je voditi računa o mogućnostima grijanja stanova i ureda te koristiti energijski efikasne aparate u uredima i domaćinstvima.

Prilikom projektiranja kuće u obzir treba uzeti lokaciju, orijentaciju, oblik, smještaj i veličinu prozora, raspored prostorija te vegetaciju u okolici, dodao je Knezović.

Tema druge radionice bit će „Energijska efikasnost kao potencijal otvaranja novih radnih mjesta“, a predavač će biti Sandra Zovko, dipl. ing. elektrotehnike, Zagrebinspekt Mostar. Radionice su otvorene za sve građane Mostara, a održavaju se svakog četvrtka u prostorijama Centra za kulturu Grada Mostara s početkom u 18.00.

Energetika.ba