Energetika.ba
56 nuklearnih reaktora

Kina najbrže na svijetu gradi nuklearne centrale

Autor: Energetika.ba
Kina najbrže na svijetu gradi nuklearne centrale
Foto: Arhiv

Kina je na putu da do kraja decenije ostvari najveći nuklearni kapacitet na svijetu.


Trenutno, Narodna Republika Kina posjeduje 56 funkcionalnih nuklearnih reaktora, gradi 25 i planiraju konstrukciju još preko 20, što će, vjeruje se, dovesti do toga da zauzme prvo mjesto u svijetu po instalisanoj snazi kada su u pitanju nuklearne centrale.

U prvih petnaestak godina ovog vijeka gradovi u Narodnoj Republici Kini često su zauzimali gotovo svih prvih deset mjesta na spisku najzagađenijih urbanih centara svijeta. Oni su, naročito zimi, nerijetko bili prekriveni plaštom sivog i crnog smoga od ugljene prašine, industrijskih i izduvnih gasova automobila.

Ta situacija je zahtijevala hitno (i skupo) rješenje, i vlasti i preduzeća u sveta počeli su da rade na rješavanju te opasne situacije povećanim ulaganjem u električna vozila, solarne panele, ali i izgradnju nuklearnih centrala, prenosi RTS.

Kina je, kako piše RTS jedna od rijetkih zemalja koja nije odustala ili usporila izgradnju reaktora nakon nuklearne nesreće u Fukushimi 2011, već nastavila sa razvojem svog programa u toj oblasti. Ona je u proteklih deset godina izgradila čak 37 reaktora (više od polovine svih novih postrojenja tog tipa u svijetu), čime je utrostručila svoj nuklearni kapacitet. Pored pitanja zagađenja, važni razlozi za to, naravno, su i potreba da se obezbjedi pouzdano snabdijevanje strujom za rastuću privredu i pritisak međunarodne zajednice, naročito Zapada, da smanji emisiju gasova sa efektom staklene bašte.

U maju ove godine s radom je počeo 56. po redu kineski nuklearni reaktor u centrali Fangčenggang, u autonomnoj regiji Guangsi, nedaleko od vijetnamske granice. Po podacima portala "Statista", azijska država tako je po broju reaktora u upotrebi dostigla Francusku, s kojom sada dijeli drugo mjesto u svijetu po tom pokazatelju.

Po podacima Međunarodne atomske agencije, kineski reaktori imaju ukupnu instalisanu snagu od 54 gigavata i, mada Sjedinjene Države u tom domenu predvode svijet sa 100 gigavata (94 reaktora), stručnjaci procjenjuju da će usljed ubrzane izgradnje (Kina trenutno gradi nuklearne reaktore ukupne snage 26 gigavata i planira još 25 gigavata povrh toga), do 2030. godine azijska država preuzeti prvo mjesto u svijetu kada je u pitanju kapacitet nuklearnih centrala. Jer, dok je Kina u proteklih desetak godina pustila u rad blizu 40 novih reaktora, SAD su u upotrebu uvela samo dva.

U svijetu je, smatra se, u prvoj polovini ove godine radilo ukupno između 436 i 440 nuklearnih reaktora, koji su generisali oko 420 gigavata struje.