Energetika.ba
Novosti

Ko izdaje bošnjačke interese: Hoće li SDA predati Blok 7 u Tuzli negatorima genocida

Autor: Energetika.ba
Ko izdaje bošnjačke interese: Hoće li SDA predati Blok 7 u Tuzli negatorima genocida
Uvođenje kineskih partnera i zaduženje kod kineske EXIM banke za Blok 7 TE Tuzla sporan je s više aspekata. Sumnjivo je sve. Od cijene, preko garancije do oštrog protivljenja Evropske unije.

Posljednje je stiglo od evropskog komesara za proširenje Johanesa Hahna, i njega bi bh. političari, makar oni koji će danas odlučivati o ovom projektu, trebali krajnje ozbiljno shvatiti ako već barem deklarativno težimo Evrpskoj uniji.

Hahn je zabrinut zbog uzimanja jako velikih zajmova od Kine za plaćanje gradnje infrastrukture čime se povećava i rizik od dugoročne štete za krhke privrede, kakva bosanskohercegovačka jeste. A zajam je jako veliki - ravno milijardu i dvije stotine miliona KM. Iako ćete od domaćih zagovornika kineskog projekta čuti da se zadužuje Elektroprivreda BiH, prešutiće šta će se desiti u slučaju da Elektroprivreda BiH ne bude u mogućnosti vraćati krediti. Zaduženje ide na leđa žirantima, što su u ovom slučaju građani Federacije BiH.

A kada je i to upitno, tada nastupa Kina. Komesar Han svjestan ovakvog scenarija zato upozorava:

- “Kina nikad ne vodi računa o tome kako i da li je zemlja sposobna da plati svoje zajmove. I ako ne mogu da plate postoji određen pritisak da se stvari prebace u njihovo vlasništvo” – kaže Han i obara teze onih koji tvrde da izgradnjom Bloka 7 Federacija dolazi u energetsku nezavisnost. Upravo suprotno, mogući scenarij je i da Kina postane vlasnik Bloka 7, a Federacija njen ekonomski i politički rob. U Crnoj Gori je autoput koji finansira Kina podigao dug zemlje na 80 odsto BDP, a istovremeno su podignuti porezi i uvedeno djelimično zamrzavanje plata javnih službenika.

Upozorenje je bh. vlastima stiglo i iz Energetske zajednice, uz jasnu poruku da Parlament FBiH ne treba da odobri garanciju koja je nelegalna i nije zasnovana na zakonima EU.

Na pogubnost zaduženja kod Kineza ukazala je i Minhenska sigurnosna konferencija.

- Kineski ekonomski doseg predstavlja rizik za regiju, posebno u pogledu dugova, jer veliki dio ulaganja dolazi u obliku zajmova, navodi se u Izvještaju za ovu godinu.

No najviši politički predstavnici BiH malo se osvrću na sva ova upozorenja. Dapače, lider SDA Bakir Izetbegović dao je direktnu podršku Kinezima, te je kineskom ambasadoru  nedavno prenio svoje uvjerenje da će, u što skorijem roku, biti pokrenuta izgradnja Bloka 7 u Tuzli kreditnim sredstvima banaka Narodne Republike Kine.

“Patriotski” nastrojenoj SDA i njenom lideru nije zasmetalo ni to što se Kina nije ogradila od svojih državljana koji su u tzv. Komisijama Vlade RS za utvđivanje istine o Sarajevu i Srebrenici, niti to što je Kina bila jedina stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a uz Rusiju koja nije podržala Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici. Kina je tada iznijela stav da  Rezolucija o osudi genocida u Srebrenici ne doprinosi pomirenju u regiji što je bila velika usluga Aleksandru Vučiću i Srbiji preko koje Kina širi svoj ekonomski i politički uticaj u regionu.

Inače, ovaj kontroverzni projekat u BiH je pokrenuo SDP za vrijeme svoje vladavine, a njegovi kreatori bili su Zlatko Lagumdžija i tadašnji direktor EP BiH Elvedin Grabovica skupa sa tadašnjim predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem. A ovaj istorijski posao predaje energetskih projekata Kinezima će očigledno završiti Izetbegović i aktuelni direktor EP BiH Bajazit Jašarević te ponijeti i ličnu odgovornost.

Ako im to, naravno, odobre zastupnici u Parlamentu Federacije BiH.

Energetika.ba