Energetika.ba
šestog oktobra

Kontroverzni projekat: Kazahstan glasa o izgradnji nuklearne elektrane

Autor: Energetika.ba
Kontroverzni projekat: Kazahstan glasa o izgradnji nuklearne elektrane
Foto: Arhiv

Kazahstan će 6. oktobra održati referendum o izgradnji nuklearne elektrane, najavio je 2. septembra predsjednik te države, Kasim Žomart Tokajev.

On tvrdi da je projekat potreban za diverzifikaciju izvora energije u Kazahstanu, koji ima bogate rezerve nafte i prirodnog plina. Također je vodeći svjetski proizvođač urana koji se koristi za gorivo nuklearnih elektrana.

Kazahstanski ministar energetike Almasadam Satkalijev rekao je da je izgradnja nuklearne elektrane u Kazahstanu jedini način da se zadovolji rastuća domaća potražnja za električnom energijom i ispune ciljevi ugljične neutralnosti.

Kazahstan oko 80 posto svoje energije dobiva iz termoelektrana na ugljen, a još 15 posto se proizvodi hidroenergijom, dok ostatak dolazi iz obnovljivih izvora energije.

Jedan ruski nuklearni reaktor radio je od 1972. do 1999., proizvodeći električnu energiju i desalinizirajući vodu.

Tačno mjesto za izgradnju buduće nuklearne elektrane nije objavljeno, iako se kao moguće spominju dvije lokacije - Ulken blizu Balkaškog jezera i Kurčatov.

Nije ni jasno ko će graditi elektranu.

Kazahstansko ministarstvo energetike je 2023. navelo da je ruski Rosatom jedan od četiri izvođača čiji se reaktori razmatraju za novu elektranu, dok su ostala tri: francuska energetska kompanija EDF, Kineska nacionalna nuklearna korporacija i južnokorejska firma Korea Hydro & Nuclear Power.

Projekat je naišao na veliko protivljenje. Proteklih sedmica nekoliko aktivista poznatih po svom stavu protiv izgradnje nuklearne elektrane onemogućen je pristup javnim raspravama na tu temu.

Projekti povezani s nuklearnom energijom su kontroverzno pitanje u Kazahstanu, gdje je okoliš ozbiljno pogođen operacijama na poligonu Semipalatinsk za nuklearna ispitivanja iz sovjetskog perioda od 1949. do 1991. i kozmodromu Bajkonur, kojim i dalje rukovodi Rusija.