Energetika.ba
Zakon stupa na snagu odmah

Kontroverzni zakon o čistoj energiji stupa na snagu u Washingtonu

Autor: Energetika.ba
Kontroverzni zakon o čistoj energiji stupa na snagu u Washingtonu
Foto: Ilustracija

Guverner Jay Inslee potpisao je u četvrtak sporni zakon kojim se ubrzava tranzicija Puget Sound Energyja iz prirodnog plina, zadržavajući odredbu koju su kritičari tvrdili da bi nepravedno koristila investitorima javnog poduzeća na štetu potrošača.

Okružen zakonodavcima i vođama sindikata u dvorani sindikata u Kentu, Inslee je rekao da House 1589 pruža najvećem javnom poduzeću države "plan i alate kako bi se izvukli iz poslovanja s fosilnim gorivima".

Kratko nakon toga, javno poduzeće u vlasništvu investitora, koje opslužuje 800.000 korisnika u šest općina, izdalo je saopćenje u kojem pohvaljuje "promišljeno vodstvo" Insleeja i zakonodavaca.

"Ovo je pozitivan korak u onome što će biti dugotrajan proces planiranja budućih energetskih izbora naših električnih i plinskih kupaca i ostvarivanja ambicioznih ciljeva čiste energije naše države", navodi se u saopćenju.

Prema saveznom zakonu, PSE mora do 2030. godine proizvoditi 80% energije iz obnovljivih izvora, a do 2045. godine 100%.

Novi zakon ima za cilj ubrzati PSE-ovu tranziciju prema čistoj energiji, postavljajući temelje za veći broj korisnika koji će se oslanjati na električne aparate, umjesto na plinske, za grijanje i kuhanje.

Korištenje energije iz prirodnog plina već opada među korisnicima firme. Prema podacima PSE-a, smanjeno je za 7% kod stambenih i 3% kod komercijalnih korisnika u 2023. godini. Upotreba električne energije raste i predviđa se da će nastaviti rasti, izvještava firma.

Iako se novi zakon uglavnom bavi zahtjevima za planiranje javnih usluga i uključuje odredbe o postavljanju cijena, Inslee je bio pod pritiskom da vetira odjeljak koji se fokusira na "ubrzano umanjenje".

S umanjenjem, javne usluge raspoređuju troškove velikih novih projekata tokom godina, umjesto da troškove odmah prenesu na svoje knjige i potrošače, prenosi Renewable Energy World.

HB 1589 zahtijeva da savezna Komisija za usluge i saobraćaj dopusti PSE-u da ubrza brzinu kojom prenosi troškove infrastrukture za prirodni plin na kupce. To bi otvorilo vrata za više stope u kratkom roku. Slično je hipoteci na 15 godina nasuprot hipoteci na 30 godina.

Ekološke i progresivne organizacije, uključujući Sierra Club, Washington State Budget and Policy Center, Washington State Community Action Partnership i Sightline Institute, pozivale su Insleeja da vetira jezik o ubrzanom umanjenju.

Upozorili su da uključivanje tog odredbe može dovesti do "znatnog kratkoročnog povećanja cijena koje će nerazmjerno pogoditi domaćinstva s niskim i umjerenim prihodima".

Pristaše zakona ističu da uz zakon nema povećanja cijena. I, rekli su, ubrzano umanjenje osigurava da trenutni kupci koji imaju koristi od infrastrukture za plin plate svoj pravi udio troškova prije nego što napuste sistem, pomažući u zaštiti protiv neopravdanog finansijskog opterećenja koje pada na sve manju skupinu kupaca.

Ovaj zakon bio je jedan od najspornijih prijedloga sjednice. Prošao je glasovima 27-22 u Senatu i 50-45 u Predstavničkom domu.

Republikanci su tvrdili da će povećati troškove energije za korisnike s nižim prihodima. Demokrati i zagovornici klime okarakterizirali su zakon kao ključan korak prema dekarbonizaciji, iako su neki demokrati u Predstavničkom domu koji su glasali za zakon izrazili zabrinutost zbog njegovog utjecaja na račune za energiju.

Zakon stupa na snagu odmah.